Taidekirjojen ystävämyyntitapahtuma

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Helsingin taidemuseo HAM

HAMissa vietetään taidekirjojen ystävämyyntitapahtumaa lauantaina 17.

HAMissa vietetään taidekirjojen ystävämyyntitapahtumaa lauantaina 17.12. klo 11.30–19. Tapahtumassa on mahdollisuus tulla tutustumaan kotimaisen taidekirjallisuuden laajaan valikoimaan. Paikalla on kustantamoja ja muita toimijoita myymässä kirjojaan ja HAM Salissa keskustellaan kirjauutuuksista. HAM Shopin myymälässä taidekirjat ovat myytävänä alennetuin hinnoin koko päivän ajan.

Ohjelma

12-12.30

Tekla Inari – Iida Ylämäki. Keskustelemassa Jaakko Suomalainen ja Johannes Romppanen.

Taiteilija Tekla Inarin teksti- ja valokuvateos Iida Ylämäki (Bokeh 2022) on kuvaus tämän ajan Helsingistä. Se on erään köyhän, mutta luovan nuoren naisen kokemusta ja ajattelua kartoittava dokumentaarinen fiktio, kollaasiromaani. Moniulotteisesta ja lajimäärittelyitä väistävästä kirjateoksesta tekijän kanssa keskustelevat graafinen muotoilija Jaakko Suomalainen ja valokuvakirja-innostaja Johannes Romppanen.

12.40-13.10

Taidetta kaksin – Dialoginen luominen suomalaisessa nykytaiteessa. Kriitikko Sini Mononen haastattelee tutkija Maria Hirvi-Ijästä.

Perinteisessä länsimaisessa ajattelussa on usein ollut tarve osoittaa yksilötaiteilijan erityisasemaa taiteellisessa luomisessa. Nykytaiteessa kahden taiteilijan muodostama duo on vakiintunut tekemisen ja esiintymisen muotona vasta viimeisen 20 vuoden aikana. Toisin kuin taiteilijaparit, duot eivät välttämättä ole elinkumppaneita, vaan ovat valinneet työtavakseen yhteistyön. Parina työskentelyn syyt ja käytännöt vaihtelevat sekä suhteessa työprosesseihin että julkiseen toimintaan.

13.20-13.50

Jessie Bullivant ja James Prevett lukevat uusia teoksiaan. Esittelijänä Tuukka Kaila.

Jessie Bullivantin teos Attached on suosituskirjemuotoinen kuvaus Bullivantin taideteoksista viimeisen vuosikymmenen ajalta. Taiteilija pohtii kirjassaan, miten ei-materiaaliset taideteokset säilytetään, saavutetaan ja muistetaan. James Prevett käsittelee kirjassaan Things for Homes / Homes for Things ihmisten sosiaalisia suhteita ympärillään oleviin esineisiin sekä veistosten käyttäytymistä kotiympäristössä. Kirjailijat lukevat otteita juuri ilmestyneistä kirjoistaan. Bullivantin ja Prevettin esittelee kirjojen julkaisija Tuukka Kaila Rooftop Pressiltä.

14-14.30

Piktorialismi – Valokuvataiteen synty. Keskustelijoina Suomen valokuvataiteen museon amanuenssit Sofia Lahti ja Max Fritze.

Piktorialismi oli valokuvan ensimmäinen taidesuuntaus, jonka valtakausi Euroopassa kesti noin 1880-luvulta 1920-luvulle. Piktorialistiselle estetiikalle oli ominaista kauneuden, tunnelman ja luonnollista näkökokemusta vastaavan, utuisen ja epäterävän ilmaisun tavoittelu. Kauneutta kohti pyrittiin taitoa vaativien vedostus- ja sävytystekniikoiden avulla. Suomalaisen piktorialismin varhaiset mestarit ja mestariteokset pääsevät nyt ensimmäistä kertaa esiin kirjamuodossa upeiden valokuvien ja tuoreiden tutkimusartikkelien kautta. Millaisia valokuvataiteilijoita olivat Fritz Englund, Oiva Kallio, Daniel Nyblin, Alfred Nybom ja Johannes Schalin? Entä keitä olivat piktorialismin naistekijät?

14.40-15.10

Viggo Wallensköld – koko kirjallinen tuotanto. Haastattelijana Aleksi Siltala.

Kuka on Anatolij D. Mbdrinov ja miten kaikki lopulta liittyy sieniin? Viggo Wallensköldin kirjalliseen tuotantoon kuuluvat uskomattomat ja vaiherikkaat kertomukset sienitieteilijä Anatolij D. Mbdrinovin elämästä. Kardanialainen sienitieteilijä on usean alan nerokas, mutta samalla kiistelty asiantuntija. Wallensköld kuvittaa teoksensa itse ja kuvituksiin kuuluu sekä akryyli- että mustemaalauksia. Osassa kirjoista on myös runoja, loruja ja reseptejä. Tänä vuonna ilmestynyt Neuroosit ja traumat on Wallensköldin tuorein kirjallinen teos.

15.20-15.50

Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma. Villa Gyllenbergin intendentti Lotta Nylund haastattelee taidehistorian dosentti Erkki Anttosta.

Torsten Wasastjerna (1863–1924) oli merkittävä Suomen kultakauden taiteilija, jonka keskeinen taiteellinen tuotanto ajoittuu 1880-luvulta 1910-luvulle. Wasastjerna opiskeli Düsseldorfissa ja Pariisissa, ja hän siirtyi realistisesta maisemamaalauksesta impressionismiin ja symbolismiin. Hänet tunnetaan parhaiten vuoden 1890 paikkeilla tehdyistä edistyksellisen impressionistisista maalauksista. Sen sijaan Wasastjernan symbolistiset ja suurikokoiset fantasia- ja satuaiheet ovat jääneet vähälle huomiolle.

16-16.30

Satu Savia – Helsinki väreissä - 1950-1970 –luvun värivalokuvia.

Helsingin kaupunginmuseon suosittu Helsinki väreissä -valokuvakirja on visuaalisesti näyttävä teos, joka on koostettu museon autenttisten värikuvien helmistä 1950–1970-luvuilta. Kirjan sivuilla menneen Helsingin kaupunkimaisema herää eloon hehkuvien värikuvien ansiosta. Kirjan toimittaja, tutkija Satu Savia, esittelee kirjaa ja sen nostalgisia kuvia, joiden avulla voi tehdä aikamatkan vanhaan Helsinkiin.

16.40-17.10

Tero Puha - Intiimi valo. HAM Helsingin taidemuseon koordinaattori Antti Kauppinen haastattelee valokuvataiteilija Tero Puhaa.

Palkittu valokuvaaja ja visuaalinen taiteilija Tero Puha on tullut tunnetuksi pop-kulttuurista ja kulutusestetiikasta muotonsa lainaavista valokuvistaan ja esineteoksistaan, joissa aiheena on usein ironisoitu ja voimakkaasti – paikoin lähes luonnottomaksi – estetisoitu miesvartalo. Puha käsittelee taiteessaan ajankohtaisia teemoja, kuten kehokuvan ja sukupuolen ja problematiikkaa sekä kehoa sosiaalisena konstruktiona.

17.20-17.40

Sezgin Boynik - Rab-Rab Pressin uusimmat julkaisut.

Sezgin Boynik tiivistää Rab-Rab Pressin viimeaikaisia julkaisuprojekteja. Rab-Rab Press on Helsingissä toimiva riippumaton kustantaja, joka yhdistää kokeellisia taidemuotoja ja ankaran tieteellisen omistautumisen vasemmistolaiseen politiikkaan ja punk-ajatteluun. Boynik puhuu Rab-Rab Pressin kansainvälisistä projekteista, yhteistöistä, toimituksen suunnitelmista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Puheenvuoron keskiössä on uusin kustannusprojekti Karel Teigelin The Marketplace of Art.

17.40-18

Hilla Kurki - Almost All the flowers in My Mother’s Garden. Keskustelijana Valter Sandell.

Taiteilija Hilla Kurjen ja kriitikko Valter Sandellin keskustelu, jonka aiheena mm. kirjallisen ja kuvallisen sisällön suhde teoksessa Almost All the flowers in My Mother’s Garden.

Muutokset aikatauluun mahdollisia.

***

Tapahtumassa mukana:

Bokeh Editions

HAM

Helsingin kaupunginmuseo

Khaos publishing

Kustannus Taide

KuvA/Aalto student publishing

PARVS

Rab-Rab Press

Rooftop Press

Teatterin Uusi Alkukirjasto

Utu Press