Tanssiteatteri Sivuun Ensemble: Kylmäketju ja Murros + Willman Dance Company: Sävelet, jotka eivät soi – Tanssin Voima Festivaali

Klaneettitie 5, 00420 Helsinki
Kanneltalo

Yhdellä lipulla pääsee saman illan tanssielokuvaan ja kahteen esitykseen.

Yhdellä lipulla pääsee saman illan tanssielokuvaan ja kahteen esitykseen.

Klo 18 Tanssiteatteri Sivuun Ensemble: Kylmäketju

Koreografi Ninni Perkon tanssielokuva käsittelee ylisukupolvista hiljaisuutta. Perko ammentaa elokuvan materiaalin alitajuntaisesta, kehollisesta kokemuksesta sekä sukunsa historiasta. Elokuva kommentoi vallankäytön historiaa naisen ruumiin kautta.

Akateemikko Marjo Kuuselan, Ninni Perkon, Krista-Julia Arpon ja yli 30 naisen tulkitsema Kylmäketju sukeltaa sukujen vaiettuihin tarinoihin ja tuo esiäitien selviytymiskeinojen ja heitä kantaneen voiman vaikutukset tähän päivään.

Elokuvan esiintyjät ovat 25–90-vuotiaita naisia. Liikekieli muodostuu ekspressiivisestä tanssista ja fyysisen teatterin tekniikoista. Estetiikaltaan absurdi maailma juontaa kuvastonsa unien symboliikasta.

Ylisukupolvinen hiljaisuus hämärtää yksilön identiteetin rakentumista. Vaistoamme suvun tabut ja hiljaisuuden, mutta emme pääse koskettamaan niitä konkreettisesti.

Tämä on kuin vailla selitystä mukanamme kulkeva raskas juurakko tai seisova vesi, jonka vaikutusta elämäämme emme ymmärrä.

Kantaesitys Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali 28.11.2020

Käkirjoitus: Ninni Perko ja Juha Ilmari Laine
Ohjaus: Juha Ilmari Laine ja Ninni Perko
Koreografia: Ninni Perko
Musiikki: Petra Poutanen ja Jarmo Saari
Kuvaus ja leikkaus: Juha Ilmari Laine
Pukusuunnittelu: Juulia Järvinen ja Ninni Perko
Asiantuntija: Anna-Maria Isola

Ikäsuositus: 10+

Tanssiteatteri Sivuun Ensemble: Murros

Humoristinen tanssiteos käsittelee käyttäytymisetikettiä, joka periytyy sukupolvelta toiselle.

Murros on koreografi, tanssitaiteilija Ninni Perkon, koreografi, akateemikko Marjo Kuuselan ja tanssija Krista-Julia Arpon absurdi sukellus ylisukupolvisesti siirtyviin käyttäytymisnormeihin.

Kontrollin ja kulissin ylläpitämistä sekä nonverbaalista valtaa käsittelevä tanssiteos pohjautuu rakenteelliselle improvisaatiolle.

Lavalla nähdään kolme naista ja kolme tuolia. Murroksen kolmikko haastaa myös yleisönsä mukaan etiketin säilöntään. Kyttäämisen ja oikein tekemisen perinteiden vaaliminen on hioutunut sukupolvien saatossa järkähtämättömään huippuunsa, vai onko?

Murros on Perkon Kylmäketju-tanssielokuvan rinnalla kulkeva hersyvän humoristinen näyttämöllinen osio. Murroksessa elokuvan kolmea sukupolvea edustava naistrio lihallistuu näyttämölle. Fyysinen teos ja elokuva ovat osa Turun yliopiston Juuret-tutkimushanketta.

Kylmäketjun ja Murroksen yhteiskesto: 45 min

Ikäsuositus: 10+

Klo 19 Willman Dance Company: Sävelet, jotka eivät soi

Sävelet, jotka eivät soi on monitaiteellinen näyttämöteos, joka liikkuu musiikin, äänitaiteen, tanssiteatterin ja nykytanssin välimaastoissa. Näyttämöllä kolmen tanssijan ja laulajan tulkitsema koreografia ja musiikki muodostavat teoksessa moniulotteisen vuoropuhelun.

Teoksen äänimaailmasta vastaavat laulaja-lauluntekijä Emma Salokoski ja muusikko-beatboxaaja Felix Zenger. Kilpatanssin, nykytanssin ja akrobatian edustajat esiintyjinä vahvistavat vuoropuhelua eri tanssilajien välillä tuoden näkyväksi erilaisia kehollisia tapoja liikkua.

Esitys käsittelee perheen sisäistä dynamiikkaa sukeltaen erilaisten perheiden vuorovaikutusmaailmoihin. Kommunikaatiotapojen ylisukupolvisuus sekä ristiriidat, lohdullisuus ja anteeksianto ovat esityksen kantavia teemoja. Millaisilla vuorovaikutuksen työkaluilla kukin maailmansa kohtaa?

Sävelet, jotka eivät soi nostaa perheen tärkeyden esiin yksilökulttuurimme keskellä. Heijastelemalla erilaisia perhekokonaisuuksia esitys painottaa kunkin ihmisen läheisen yhteisön, erilaisista läheisistä ihmissuhteista koostuvan perheen ainutlaatuisuutta ja korvaamattomuutta. Yhteiskunnassamme noin kolmasosa kaikista perheistä ei vastaa perinteistä käsitystä ydinperheestä.

Työryhmä:
Koreografia, konsepti: Marjaterttu Willman
Sävellys, sovitus, musiikin esitys: Emma Salokoski, Felix Zenger
Valosuunnittelu: Eero Alava
Pukusuunnittelu: Aapo Siikala
Esiintyjät: Emma Salokoski, Jonna Aaltonen, Jussi Väänänen, Jukka

Esitysillan päätteeksi järjestetään yleisökeskustelu.

Sulje