The Night of the Hunter (1955) – 31th Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

R&A Trailblazers -sarjan yleisöäänestyksen voittaja. Näyttelijänä uransa tehnyt Charles Laughton ohjasi vain yhden elokuvan – mutta se onkin elokuvahistorian hienoimpia.

R&A Trailblazers -sarjan yleisöäänestyksen voittaja. Näyttelijänä uransa tehnyt Charles Laughton ohjasi vain yhden elokuvan – mutta se onkin elokuvahistorian hienoimpia.

Näyttelijänä uransa tehnyt Charles Laughton ohjasi vain yhden elokuvan – mutta se onkin elokuvahistorian hienoimpia. Painajaismainen, ekspressionistinen ja lumoava, Räsynukke (The Night of the Hunter, 1955) on tarina raha-aarretta etsivästä ”pastorista” (Robert Mitchum), joka soluttautuu osaksi surevaa perhettä. Äiti (Shelley Winters) antautuu, mutta valheellisuuden aistivat lapset lähtevät pakomatkalle pitkin jokea. Paha seuraa perässä. Mitchum valjastaa rooliin koko uhkaavan karismansa ja hänen vastavoimanaan Lillian Gish on kuin hyvyyden enkeli.

Ensi-illassaan Night of the Hunter ei saanut ymmärrystä kriitikoilta eikä löytänyt yleisöä. Flopin jälkeen Laughtonilla ei ollut tukea, tuskin haluakaan ohjaajan uran jatkamiseen. Aikanaan realistiseen ilmaisuun tottuneet kriitikot vierastivat Laughtonin ekspressionistista tyylittelyä, joka oli selvästi epätahdissa aikansa amerikkalaisen elokuvan tavoitteille. Siitä huolimatta että elokuvan keskiössä on peri-amerikkalaiset teemat: seksi, raha ja uskonto.

Elokuva perustuu Davis Grubbin kirjaan, josta periytyvät sen vahvat raamatulliset sävyt, suvaitsemattoman julmuuden ja koston maailma, jota mielipuolinen saarnaaja Harry Powell julistaa.

Kuten usein, hienot elokuvat heijastavat toisiaan: Spike Lee siirsi elokuvaansa Do the Right Thing Mitchumin kuuluisan monologin “would you like me to tell you the story of right hand/left hand”.

Pekka Lanerva

Teema: R&A Trailblazers
Maa: Yhdysvallat
Ohjaus: Charles Laughton
Käsikirjoitus: James Agee (Davis Grubb)
Näyttelijät: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish
Tuotanto: Paul Gregory / Paul Gregory Productions
Kesto: 92 min
Ikäraja: K16
Kieli: englanti
Tekstitys: -

Sulje