Tyttökirjailija vastoin tahtoaan – Pikku naisia -elokuvan alustusluento

Mosaiikkitori 2, 00980 Helsinki
Vuotalo

Ennen illan elokuvaa kirjailija Jani Saxell luennoi Vuosalissa Louisa May Alcottista, hänen ajastaan ja matkasta kaikkien tunteman Pikku naisia -kirjan luojaksi.

Ennen illan elokuvaa kirjailija Jani Saxell luennoi Vuosalissa Louisa May Alcottista, hänen ajastaan ja matkasta kaikkien tunteman Pikku naisia -kirjan luojaksi.

Louisa May Alcott (1832–88) varttui Pennsylvaniassa ja Massachusettsissa, Yhdysvaltain itärannikon Uudessa Englannissa. Hänen isänsä Bronson Alcott oli tyhjätasku-intellektuelli, jonka lähipiiriin kuuluivat muun muassa Henry David Thoreau, Ralph Waldo Emerson ja Nathaniel Hawthorne. Lapsuudenkodin vapaamielisessä ilmapiirissä Alcottista kasvoi feministi ja orjuuden vastustaja. Toisaalta perheen taloudellinen hädänalaisuus pakotti hänet jo varhain töihin muun muassa kutojattarena, kotiapulaisena ja kotiopettajana.

Idealismi ajoi Alcottin Yhdysvaltain sisällissotaan, vapaaehtoiseksi sotilassairaalaan. Näistä kokemuksista syntyi hänen esikoisteoksensa Hospital Sketches (1863). Toisaalta monia käsikirjoituksia tuli kustantamoilta takaisin. Alcott päätyikin kirjoittamaan romanttisia ja melodramaattisia jatkojännäreitä eri lehtiin, usein salanimien takaa.

Kun kustantaja ehdotti hänelle ”tyttöromaanin” ja nuortenkirjan kirjoittamista, Alcott piti itseään aivan vääränä henkilönä sellaiseen. Toisin kävi. Alcottin lapsuudenkotiin, hänen itsensä ja kolmen sisarensa kokemuksiin perustuva Pikku naisia (1868) ja sen kolme jatko-osaa muodostuivat kaikkien aikojen klassikoiksi. Alcott pääsi uudistamaan oman genrensä, kommentoimaan 1800-luvun lopun teollistuvia Yhdysvaltoja, sukupuolirooleja ja rodun ja luokan merkitystä.

Pikku naisia on filmatisoitu viidesti. Vuotalossa nähdään uusin, Greta Gerwigin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva (2019). Lisäksi siitä on tehty TV-sovituksia, kuunnelmia ja jopa kaksi eri anime-versiota.

Esittelyteksti: Jani Saxell

Kesto: 45 min
Kieli: suomi

Vapaa pääsy.

Sulje