Valokuvakävely Ivan Timiriasewin jäljillä

Aleksanterinkatu 14-18, 00170 Helsinki
Helsingin kaupunginmuseo

Minkälainen tunnelma oli Helsingin kaduilla sata vuotta sitten? Miten talot, maisemat ja ihmiset ov…

Minkälainen tunnelma oli Helsingin kaduilla sata vuotta sitten? Miten talot, maisemat ja ihmiset ovat muuttuneet vuosien varrella? Kuka oli venäläinen harrastajavalokuvaaja Ivan Timiriasew ja mitä hänen ottamansa kuvat kertovat 1900-luvun alun Helsingistä? Lähde mukaan kävelyretkelle tutustumaan Helsingin historiaan jälleenvalokuvaamalla Timiriasewin ottamia vanhoja kuvia!

Ivan Timiriasewin valokuvat ovat tunnettuja, vaikka hänen nimensä ei välttämättä ole kaikille tuttu. Hänen valokuvissaan tavallisten ihmisten arkielämä näyttäytyy Helsingin kaduilla, miten lapset leikkivät hiekkalaatikolla Esplanadin puistossa tai miltä näytti vappujuhlinta viime vuosisadan alussa. Hänen tuotantoonsa kuuluvat myös ainutlaatuiset kuvat ensimmäisen maailmansodan tunnelmista Helsingissä. Timiriasewin kuvat ovat muokanneet käsitystämme siitä, minkälainen oli 1900-luvun Helsinki.

Helsingin kaupunginmuseon ja Wikimedia Suomen järjestämällä valokuvakävelyllä kuljeskellaan Helsingin keskustassa, etsitään valokuvaaja Ivan Timiriasewin ottamien kuvien kuvauspaikkoja ja kuvataan niitä uudestaan, tässä ajassa. Näin syntyy ennen ja nyt -kuvapareja, joissa ajan kuluminen ja kaupungin muutos näkyy selkeästi. Ilmainen Ajapaik-sovellus auttaa sinua löytämään kuvakulman, josta vanha valokuva on aikoinaan otettu. Tutustumme aluksi yhdessä Ajapaikiin ja jälleenvalokuvaamiseen, joten aiempaa kokemusta ei tarvita. Vinkkejä ja lisätietoa jälleenvalokuvauksesta sekä Ajapaikin käytöstä.

Timiriasewin taustoista kävelyn aikana kertoo Iisa Aaltonen, joka on Helsingin historiaan keskittynyt historioitsija ja kulttuuripolitiikkaan erikoistunut yhteiskuntatieteilijä. Hän on yhdessä Elina Maaniityn kanssa kirjoittanut viime syksynä julkaistun kirjan Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja. Mukana on myös valokuvaaja ja kuvataidepedagogi Nanna Saarhelo.

Ota mukaasi kännykkä tai jokin muu laite, jolla voi valokuvata. Ajapaik-sovellus toimii Android-puhelimilla, mutta kuvata voi toki muullakin älylaitteella tai kameralla. Ajapaikin voi ladata etukäteen täältä.

Kävelylle mahtuu max. 20 osallistujaa. Koko kävely tapahtuu ulkona. Lähdemme liikkeelle Helsingin kaupunginmuseon sisäpihalta ja kävelyn kesto on noin 1,5 tuntia.

Tapahtuma kuuluu kevään 2022 aikana pidettävään valokuvakävelyiden sarjaan, jossa tutustutaan kaupungin muutokseen jälleenvalokuvaamalla. Valokuvakävelyt ovat osa Wikimedia Suomi -yhdistyksen toimintaa, jossa kannustetaan kaupunkilaisia tutustumaan Helsinkiin vanhojen valokuvien avulla ja taltioidaan kaupungin muutosta.

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä.

Kuva: Ivan Timiriasew / Helsingin kaupunginmuseo, 1912