Valokuva Marek Sabogal

Wieniläinen ilta - Helsinki Early Music Festival

Ritarikatu 1, 00170 Helsinki
Ritarihuone

Habsburgien valtakunnan pääkaupunki Wien oli 1600-luvun alusta lähtien yksi Euroopan tärkeimmistä musiikkikeskuksista

Habsburgien valtakunnan pääkaupunki Wien oli 1600-luvun alusta lähtien yksi Euroopan tärkeimmistä musiikkikeskuksista. Maantieteellinen läheisyys ja kuningashuoneen henkilökohtaiset suhteet Italian hallitsijoihin sitoivat kaupungin ja hovin kiinteästi italialaiseen musiikkiperintöön. Habsburg-suvun hallitsija keräsivät hoviorkesterinsa riveihin aikansa parhaat italialaiset muusikot, ja Wienissä kukoistivat italiankielinen ooppera ja soitinmusiikki. Tätä perintöä jatkoi myös vuonna 1715 hovikapellin johtoon noussut Johann Joseph Fux, jonka sävellyksen ja kontrapunktin oppikirjaa Gradus ad Parnassum lukivat sittemmin niin Haydn kuin Beethovenkin.

1700-luvulla monikulttuurinen Wien oli Euroopan suurin saksankielinen kaupunki ja valtavan imperiumin loistokas keskipiste. Nuori Wolfgang Amadeus Mozart kirjoitti isälleen vuonna 1781, miten kaupunki oli ”paras paikka maailmassa hänen ammatilleen”. Hovin lisäksi konserttielämä kukoisti teattereissa, aateliston palatseissa ja ylimystön salongeissa, ja muusikoille ja säveltäjille oli tarjolla runsaasti niin työtä kuin yleisöäkin. Seuraavalla vuosisadall kaupunki oli monen kiertelevän taiteilijan matkakohteena. Wienissä esiintyivät niin aikansa nimekkäin viulisti Nicolò Paganini kuin kitaravirtuoosi Mauro Giuliani, jonka A-duurikonsertto sai kantaesityksensä siellä huhtikuussa 1808.

Nyt tämä konsertto kuullaan periodikitaralla esitettynä ohjelmassa, joka esittelee wieniläisiä musiikkiaarteita barokin ajalta varhaisromantiikkaan. 

Fux - Giuliani - Paganini -Mozart 

Kesto: 1 t 30 min (sis. väliajan) 

Antti Tikkanen, viulu ja liidaus

Petri Kumela, kitara

Suomalainen barokkiorkesteri

Ritarihuone, Ritarikatu 1

6.10.2021 klo 19.00 

Liput 14,50€/29€/37 € + toimitusmaksu, ticketmaster.fi

Sulje