Yardie (2018) – 31th Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Näyttelijä Idris Elban esikoisohjaus oli Sundancen Tapauksia. Rikosjännäri perustuu menestysromaaniin nuorukaisesta 70-luvun Kingstonissa ja 80-luvun Lontoossa.

Näyttelijä Idris Elban esikoisohjaus oli Sundancen Tapauksia. Rikosjännäri perustuu menestysromaaniin nuorukaisesta 70-luvun Kingstonissa ja 80-luvun Lontoossa.

Suosikkinäyttelijä Idris Elban (mm. The Wire -sarja, Molly’s Game 2017) lupaava esikoisohjaus kertoo jamaikalais-siirtolaisista 80-luvun Itä-Lontoossa. Elokuva yhdistelee Spike Leen Do the Right Thing – Kuuma päivä -elokuvan tunnelmia brittirikostrillereihin ja timanttisiin reggaehitteihin.

Yardie alkaa valinnasta. Nuori D (Aml Ameen) asuu Jamaikalla ja hänen on tehtävä päätös: pyrkiäkö pyhittämään elämänsä hyvyydelle vai ajautuako mukaan lähialueiden rikosjengeihin? Valinta vaikeutuu entisestään, kun D:n DJ-veli kuolee jengien välisessä ammuskelussa, ja nuori poika päätyy musiikkituottaja ja huumeparoni King Foxin siipien alle. Tästä alkaa D:n koko elämää varjostava kostonhalu, mikä vie hänet lopulta kohti Lontoon huumesotia ja kuplivaa reggae-skeneä.

Itä-Lontoon Hackneyssä itsekin kasvanut Elba on ele- mentissään kuvatessaan aluetta ennen sen gentrikaatiota, ja myös käsin poimitut musiikkivalinnat ovat osuvia. Elokuvassa soivat niin Lord Creator, Grace Jones kuin Carlton and the Shoesin Love Me Forever. Yardie on juuri nyt äärimmäisen ajankohtainen: Iso-Britanniaa vavisuttanut Windrush-skandaali toi maan karibialaissiirtolaisten oikeudet etusivuille isommin kuin koskaan aiemmin.

Maria Pirkkalainen

Teema: Avainelokuvat
Maa: Iso-Britannia
Ohjaus: Idris Elba
Käsikirjoitus: Brock Norman Brock, Martin Stellman
Näyttelijät: Aml Ameen, Shantol Jackson, Stephen Graham, Fraser James, Everaldo Creary, Akin Gazi, Mark Rhino Smith, Naomi Ackie
Tuotanto: Gina Carter, Robin Gutch / Warp Films
Kesto: 101 min
Ikäraja: K16
Kieli: englanti
Tekstitys: -

Sulje