Ympäristö kriisissä – Ympäristö ei tunne rajoja | Kuvailuopastus – Vanessa Riki ja Veera Vehkasalo

Kaikukatu 4, Helsinki, 00530 Helsinki
Caisa

Video-, ääni- ja valokuvanäyttely käsittelee Syyrian sodan ja siitä seuranneen pakolaistilanteen ympäristöulottuvuuksia paikallisten ihmisten ja pakolaisten kokemusten kautta.

Video-, ääni- ja valokuvanäyttely käsittelee Syyrian sodan ja siitä seuranneen pakolaistilanteen ympäristöulottuvuuksia paikallisten ihmisten ja pakolaisten kokemusten kautta.

Näyttelyyn järjestetään suomenkielinen kuvailuopastus.

Miten kriisit ja ympäristö vaikuttavat toisiinsa yli rajojen ja maanosien? Syyrian sodan seurauksena noin 12 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Maan sisällä suurimmat ympäristövaikutukset ovat seurausta infrastruktuurin ja rakennusten tuhoutumisesta, jätteen- ja jätevedenkäsittelyjärjestelmien romahtamisesta, väliaikaisten öljynjalostamoiden toiminnasta sekä ammusten myrkyllisistä jäämistä. Maaperä ja vesistöt ovat paikoin saastuneet pahoin vuosikymmeniksi eteenpäin.

Tilanteen nopeus, pitkittyminen ja liikkeelle lähteneiden ihmisten suuri määrä on vaikuttanut merkittävästi myös maihin, joihin pakolaisia on tullut paljon. Infrastruktuuri on vajavaista, riittävää sanitaatiota, jätehuoltoa ja paikoin vettä tai energiaakaan ei ole.

Monilla pakolaisleireillä tilanne on kaoottinen. Etenkin kun ihmiset juuttuvat tiiviisti muutamaan paikkaan, kärsivät sekä ihmiset että ympäristö. Näyttely pohtii kaiken tämän seurauksia.

Miten ympäristön tuho saa ihmiset lähtemään? Minkälaisia ympäristöpaineita he tuovat alueille, joihin he tulevat? Miksi pakolaisten vedenkulutus voi liittyä mielenosoituksiin, mutta turistien tuhlailua ei muista kukaan?

Mitä tekee pienikin vihreä läntti oman oven ulkopuolella, kun ihminen on juuttunut betonin ympäröimälle leirille? Miten tuhannet ihmiset selviävät muutamalla ulkovessalla? Miksi kierrätetty pelastusliivi saa lentää pois Kreikasta, mutta pakolainen ei?

Näyttely koostuu pääosin kenttämatkoilla Libanonissa, Jordaniassa, Kreikassa ja Turkissa kootuista tarinoista ja valokuvista. Mukana on myös materiaalia Syyriasta.

Vanessa Riki on kuvajournalisti ja toimittaja, joka on toiminut valokuvaajana eri sanoma- ja aikakauslehdille, yrityksille, yksityisille asiakkaille, sekä tanssi- ja teatteritaiteen yhdistyksille ja artisteille.

Kuvien kohteina on ollut ihminen, sosiaalinen ja rakennettu yhteiskunta, kulttuuri ja ympäristö. Vuodesta 2017 hän on vetänyt Crisis and Environment -projektia.

Veera Vehkasalo on journalisti ja viestinnän ammattilainen, joka on kasvanut toimittajaksi Helsingin yliopiston Valtiotieteellisessä tiedekunnassa etenkin sosiaali- ja kulttuuriantropologiaan keskittyen.

Toimittajana Vehkasalo keskittyy usein maailman ja ihmiskunnan hyvinvointiin liittyviin aiheisiin. Vuodesta 2019 hän on toiminut Suomen ainoan katulehden Ison Numeron päätoimittajana.

Kuvailutulkkina: Pipsa Toikka
Kieli: suomi
Kesto: 1 tunti

Ikäsuositus: nuorille ja aikuisille

Sulje