Taiteiden yö Helsingin kaupunginmuseossa

Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki
Kaupunginmuseo

Taiteiden yönä torstaina kaupunginmuseo muuttuu drag-luolaksi, jossa raikaa ehta 70-lukulainen dis…

Taiteiden yönä torstaina kaupunginmuseo muuttuu drag-luolaksi, jossa raikaa ehta 70-lukulainen disko. Illalla esiintyy rap-artisti Tero Hetero. Tapahtumaan on vapaa pääsy, kuten kaupunginmuseoon aina.

Helsingin kaupunginmuseon Taiteiden yö torstaina 24.8.2017 käynnistyy normeja ravisuttelevalla, kaikenikäisille sopivalla Drag me to HEL -dragshowlla klo 19. Toinen, aikuiseen makuun sopiva drag-esitys on vuorossa klo 21. Drag Me To HEL -kollektiivi on kasvanut yhdeksi paikallisen dragskenen näkyvimmistä kulmakivistä. Sukupuoliroolit ovat toissijaisia, kun groteskista koskettavaan kauneuteen venyvä kollektiivi lisää queer-taiteeseensa 70-lukulaista twistiä. Lavalla nähdään niin kollektiivin tuoreempia nimiä kuin Drag Me To HELin kestosuosikkeja, mm. Illuminatrix, Lamey Crackhouse, Lola Vanilla ja Theodora Rex.

Helsexinki-näyttelyn ”terästissin” taas valtaavat klo 19–22 DJ Stuffin' Muffins & special guest DJ Kempo. Laura Mitten eli DJ Stuffin' Muffins on pyörittänyt osana Peijakas!-kollektiivia jo 8 vuotta Helsingin vanhinta queerfeminististä klubia ja soittanut monissa tapahtumissa rakkaudella valittuja, pyllyjä heiluttavia rytmejä.

Klo 20 museon aulan valtaa hillitön diskohuuma, kun legendaarinen dj Mr. A päästetään irti. 70-luvun kuumimmat diskohitit takaavat, että sulavat muuvit löytyvät kuin taikaiskusta. Disko kestää klo 22 asti.

Illan huipennuksena klo 22 museossa esiintyy muunsukupuolinen räppäri Tero Hetero, jonka musiikissa sekoittuvat positiivinen sanoma, pop-melodiat ja elektronisen tanssimusiikin poljento. Keikalla kuullaan myös Sari Goltzin laulua sekä Pihka ja myrsky -yhtyeestä tuttujen Henna Helasvuon ja Lasse Turusen musisointia. Tero Heteron syksyllä 2017 julkaistavaa debyyttialbumia on pohjustettu jo useilla singlejulkaisuilla. Esimerkiksi ”Tahdon” juhlistaa keväällä voimaan tullutta tasa-arvoista avioliittolakia, ja ”En oo tyttö” purkaa turhia sukupuoliin liittyviä kliseitä ja normeja.

Koko museo on Taiteiden yönä auki klo 23 asti, joten kannattaa tutustua esimerkiksi Helsingin valitut -palat näyttelyn Helsinki-muistoihin. Ajankohtainen Helsexinki-näyttely kutsuu tutustumaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokemuksiin. Aikakoneessa voi sujahtaa virtuaalilasit päässä sadan vuoden taakse ja vähän muihinkin aikoihin. Lasten kaupungissa riittää tutkittavaa pienille ja suurille. Muistoksi museokäynnistä voi vielä näppäistä kuva-automaatissa ilmaisen kaverikuvan.

klo 19 Drag me to HEL (kaikenikäisille), Helsingin valitut palat -näyttely
klo 19–22 DJ Stuffin' Muffins & special guest DJ Kempo, Helsexinki-näyttely
klo 20–22 Disko, Mr. A, aula
klo 21 Drag me to HEL (aikuisille), Helsingin valitut palat -näyttely
klo 22 Tero Hetero, aula
klo 23 Museo sulkeutuu

Drag Me To HEL

[caption id="attachment_6075" align="alignnone" width="1024"] Kuva: Johanna Sandblom[/caption]

 

Tero Hetero

[caption id="attachment_6076" align="alignnone" width="721"] Kuva: Tomi Palsa[/caption]

Sulje