- Bästa tipsen för att njuta av våren i Helsingfors
Bästa tipsen för att njuta av våren i Helsingfors
Helsingfors årsrytm: VårenLäs mera
På våren lever Helsingfors upp. När snön smälter och temperaturen stiger börjar staden fyllas med solljus och liv. Då ska du besöka uteserveringar, marknader, strandpromenader, parker och de otaliga evenemangen.
Våren i Helsingfors
Här får du de bästa tipsen på strandpromenader och årliga evenemang
Hotell för vårsemester eller hemester i Helsingfors
Sightseeing on your mind?
See our best tips
Best sights in Helsinki
Bästa platser för att njuta av vårliga rätter och behandlingar
Looking for that perfect gift from Helsinki?
See our shopping tips
Best Helsinki shopping tips
Breathe in, breathe out and enjoy the outdoors
Ett urval av vårens favoritställen på kartan
- 1. Sveaborgs sjöfästningSveaborg är ett magnifikt Unescos världsarvsobjekt, och en stadsdel i Helsingfors med cirka 800 invånare.Sustainable service2. FårholmenFårholmen är en beskyddad ö i grannskapet av Gammelstadsforsen nära Arabiastranden, bredvid Granholmen. På ön rör man sig på en tillgänglig spång vars början finns i Borgnäs nära Gammelstadsvikens övergångsbro. Den tillgängliga spången och naturstigen Naturens sköte bildar tillsammans en 3,5km lång tillgänglig utflyktsrutt. Fårholmen hör till Viks och Gammelstadsvikens naturskyddsområde. Det är önskvärt att alla motionärer respekterar lugnet i naturen på skyddsområdet och även utanför skyddsområdet. På våren och hösten brukar tusentals flyttfåglar vila ut sig på området. Ön är ett utmärkt mål för naturutflykter. Besökare ombedes observera att det finns även privata stugor på Fårholmen och att man bör röra sig endast på märkta rutter. Får finns det inte på ön, namnet till trots, utan dem hittar man sommartid på bredvidliggande Granholmen.3. SalutorgetSalutorget, som ligger vid Södra hamnen i ändan av Esplanadparken, är Helsingfors mest internationella och kända torg. I torgstånden säljs traditionella delikatesser men även handarbeten och souvenirer. I de uppvärmda tältcaféerna smakar det gott med en kopp hett kaffe även mitt i den smällkalla vintern. I första veckan i oktober ordnas här även en av Finlands äldsta publikevenemang, den traditionella strömmingsmarknaden som ordnats allt sedan 1700-talet. Från torget kommer man med färja till Sveaborg året om, och sommartid kan man även bl.a. åka till Högholmens djurpark med färja, följa med på skärgårdskryssning eller ta en havsutflykt till Borgå. Mitt på Salutorget står Kejsarinnans sten, Helsingfors äldsta offentliga minnesmärke, som restes 1835 till minne av Nikolaj I:s maka kejsarinnan Alexandras första besök i Helsingfors. I torgets västra ända, invid Esplanadparken, finns fontänen Havis Amanda, av Ville Vallgren (1908), som är en av Helsingfors mest kända statyer.
- 4. RönnskärRönnskären var förr i tiden ett uppskattat villaområde, men med tiden har de blivit ett uppskattat friluftsområde för helsingforsarna. Några av de gamla villorna finns kvar och naturen består av klippor, dungar, lundar samt klipp- och sandständer. Mångsidig natur, bra läge och fungerande service har gjort Rönnskär till helsingforsarnas populäraste utflyktsholme. Solbadare uppskattar särskilt Rönnskärs sandstränder, det finns även ett område för naturister. På ön finns även en naturstig, kokplatser, 2st. bastur till uthyrning, mötesutrymmen, båthamn för dagsbesökare, kiosk, café samt restaurang Pihlajasaari. Det är även möjligt att tälta på ön. JT Lines förbindelsebåt till Rönnskär avgår sommartid från både Havshamnen och Gräsviken.5. GammelstadsvikenGammelstadsfjärden är ett unikt natur-, kultur- och friluftsmål nära Helsingfors centrum. Gammelstadsviken är ett skyddsområde av internationell betydelse för strandängs- och sjöfåglar. I området och de omgivande skogsmarkerna, finns även sällsynta fågel-, insekts-, fladdermus-, och svamparter. För naturentusiaster finns det i området utkikstorn, rastplatser och gömsel. Det vida nätverket av leder i området består av plankgångar, stigar och cykelleder, endel av vilka även är tillgängliga med rullstol och dylika.6. Helsingfors stads vinterträdgårdDen förfinade oasen med exotiska växter inbjuder till en tur i grönskan under alla årstider.
- 7. Kajsaniemi botaniska trädgårdKajsaniemi botaniska trädgård i Kajsaniemi från år 1829, även kallad Kajsaniemis oas, hör till en av huvudstadens mest populära resemål. Den i närheten av stadskärnan belägna trädgården och dess växthus erbjuder året runt unika upplevelser för naturvänner. Växthusen i Botaniska trädgården i Kajsaniemi för med sig en tropisk fläkt mitt i vardagen. Den frodiga bergsregnskogen visar upp en kaffebuske och en stryparfikus, och i palmsalen kan man få se världens största frö och dessutom en imponerande samling orkidéer. Uteträdgården på omkring fyra hektar lockar till bekantskap med växternas värld. Om sommaren är den vackraste delen sannolikt den luftiga centralträdgården med sin damm och sina blommande växter, som omgärdas av växthus och rosenbuskar. Här ordnas även endel evenemang med olika teman. Dagar med gratis inträde till växthusen i Kajsaniemi botaniska trädgård ordnas inte år 2021.8. Hagnäs torgTraditionella torgläckerheter och trevlig stämning. Bredvid ligger Hagnäshallen. Söndagsmarknad oftast varje månads första söndag.9. Högholmens djurparkHögholmens djurpark, grundad i år 1889, hör till världens äldsta djurparker. På Högholmen stiftar man bekantskap med djur så väl från den arktiska tundran som den tropiska regnskogen. I djurparken finns över 150 djurarter och närmare tusen växtarter. Djurparkens viktigaste uppgift är att skydda utrotningshotade djurarter. Noshörningslogon leder en till de djur som hör till de europeiska djurparkernas gemensamma skyddsprogram. På holmen finns även en souvenirbutik samt restauranger och caféer. Dessutom finns ställen att äta egen medhavd vägkost och grillplatser för allmänt bruk.Sustainable service
- 10. BlåbärslandetBlåbärslandet ligger söder om Brändö, ca 5km från centrum. Blåbärslandet är en populär frilufts-och rekreationsområde och folkpark. På ön finns bl.a. en badstrand, kiosk, café och restauranger, tennisplaner och sommarteater. Sedan år 1964 har det funnits broförbindelse mellan Blåbärslandet och Brändö. 2016 öppnades även en bro, Farfarsbron, för lättrafik från det nya bostadsområdet i Fiskehamnen. Via Blåbärslandet kommer man även till Högholmens djurpark.11. Sandstrands badstrandPå soliga och varma sommardagar söker sig många solbadare till den långgrunda badstranden i Sandudd, även kallad Hietsu. För dem som vill göra annat än bara lata sig på stranden finns det möjligheter att spela beachvolley och basket. Lekplats för barn. I paviljongen finns café-baren GT1929 som serverar bl.a. kaffe, glass, hamburgers etc. I närheten finns det dessutom en minigolfbana och Edesvikens tenniscentrum vid Södra Hesperiagatan. Helsingfors stad övervakar badstranden under badsäsongen.12. SandvikstorgetPå Sandvikstorget i ändan av Bulevarden finns ett utomhuslopptorg som speciellt sommartid är en populär handelsplats. Torget har dock öppet hela året med väderförbehåll. Bredvid torget ligger Sandvikens saluhall.
- 13. Borgbackens nöjesparkSedan 1950 är Borgbacken stället där hela familjen firar sommarens gladaste stunder.Sustainable service14. BrunnsparkenLummiga Brunnsparken med dess ambassader och villor är den äldsta och kändaste av parkerna i Helsingfors. Närheten till havet, klipporna och de vidsträckta gräsmattorna erbjuder utmärkta möjligheter till avkopplande friluftsliv och varierande hobbyer. Vintertid, om snösituationen så tillåter, är backarna i Brunnsparken populära bland pulkaåkare. Här finns även en lekplats, hundrastplats och en shackplan. Ursas observatorium ligger på den högsta av klipporna i Brunnsparken. Längs stranden och på de närmaste holmarna finns många caféer och restauranger.15. Alprosparken i HagaAlprosparken i Haga, ofta kallad Rhododendronparken, är en unik pärla bland parkerna i Helsingfors. Alprosparken är både en park öppen för allmänheten och ett försöksområde för universitetets växtförädling. Parken har två delar: i den södra delen växer städsegröna rhododendron, medan man i den norra delen, på andra sidan om kraftledningen, har planterat trädgårdsazaleor som fäller sina blad på hösten. Parkens blomsterprakt är som bäst i början av juni. Azaleorna inleder blomningen först och en del av dem blommar ännu efter midsommaren, när rhododendronbuskarna redan har slutat blomma. Blomningen är inte lika riklig varje år, utan vanligen följs ymnig blomning av ett mer anspråkslöst år. Tallarna bildar ett tak för buskarnas blomsterprakt. Under blomningstiden lockar den vackra sevärdheten tusentals Helsingforsbor och trädgårdsentusiaster.
- 16. Gumtäkt botaniska trädgårdGumtäkts botaniska trädgård är indelad i kulturväxter och geografiska samlingar. Till påseende finns ett urval sädesslag, grönsaker, rotsaker, färgnings- samt foderväxter, aromatiska växter, bärbuskar och fruktträd, krydd- och medicinalväxter samt gamla rosensorter. I den geografiska delen är växterna ordnade enligt arternas ursprungsområden. Här kan du göra en vandring från Finland och Europa genom Amerika ända till Fjärran östern!
A map is loading