Foto Kuvituskuva / Helsingin kaupunki

Österländsk andlighet

Granöstigen 11, 00340 Helsingfors
Villa Gyllenberg

Svaret på utmaningarna i dagens hektiska liv söks ofta i yoga, meditation, resor till Ostasien och i hem inredda med Buddha-bilder.

Svaret på utmaningarna i dagens hektiska liv söks ofta i yoga, meditation, resor till Ostasien och i hem inredda med Buddha-bilder. Utställningen ger en konst- och kulturhistorisk översikt över dessa föreställningar om ’österländsk andlighet’ från slutet av 1800-talet till 1990-talet.

Österns religioner har inspirerat konstnärer att samla, resa, begrunda och söka nya perspektiv på både konstskapandet och utövandet av sin personliga andlighet. Fenomenet har exempelvis kommit upp till ytan genom esoteriska strömningar, dans- och teaterkonst från början av 1900-talet samt motkulturella rörelser (bl.a. hippierörelsen). Hur har finländska konstnärer använt buddhismens, hinduismens och islams läror och bilder i sin konst?

Utställningen lyfter fram intressanta verk, fascinerande levnadshistorier och föremål där bilder av österländsk andlighet har väckts till liv i finländsk konst och kultur. I utställningen ingår förutom konst även förtrollande illustrationer, historiskt fotomaterial och orientaliska religiösa föremål som har samlats in bl.a av C.G. Mannerheim och Akseli Gallen-Kallela.

 

Villa Gyllenberg

26.4–13.8.2023 ons, lö & sö kl 12-17

 

Inträde 10/12€, under 18 år och över 75 år fritt inträde