Foto Kiasma-teatteri (c) Natalia Reich

Ania Nowak: Deep Inside

Mannerheimplatsen 2, 00100 Helsingfors
Kiasma-teatern

I sin föreställning Deep Inside granskar Ania Nowak extasen.

I sin föreställning Deep Inside granskar Ania Nowak extasen. Hon jämställer house-musiken och dess lyrik med barockens poesi och skulpturala beskrivningar av gudomlig extas. De visuella referenserna till Gian Lorenzo Berninis skulptor Saliga Ludovica Albertoni överlappar med begärets språk och gudslängtan, älskaren och den gemenskapsbyggande energin i house-musiken.

Nowak använder upprepning, rytmen och innehållet i både house-musiken och barocktexter för att leta efter en kollektiv kropp och själ i en tid av (post)pandemisk social tafatthet. Hon lyssnar till rösterna som driver house-rytmerna, för att sammankalla många sedan länge glömda svarta sångare som har marginaliserats på grund av kön och ras. Nowak talar med dessa rösters spöken och hedrar dem som ledare och partner. För minne och extas.

 

Ania Nowak är en polsk konstnär som bor och arbetar i Berlin. Samma dag, klockan 16.00, framför hon sitt stycke To the Aching Parts! (Manifest) på balkongen på Kiasmas 2. våningen. Föreställningarna är en del av utställningarna Tom of Finland och Dreamy som öppnar i Kiasma och tillträde till dem sker med museibiljett.

 

Kiasmateatern

28.4.2023 kl 18.00-19.00

Museibiljett 20/12€
Framförs på engelska