Arianne Clément: The Art of Aging – Helsinki Photo Festival

Åbohusvägen 1, 00900 Helsingfors
Stoa

En fotoberättelse kring temat skönhet och sensualitet efter 70 år.

En fotoberättelse kring temat skönhet och sensualitet efter 70 år.

Helsinki Photo Festival visar den kanadensiska fotografen Arianne Cléments soloutställning Art of Aging i Stoas galleri från den 28 juni till den 14 augusti 2022.

Projektet är en del av Helsinki Prides officiella program.

Detta projekt fick sitt upphov av den kanadensiska fotografen Arianna Cléments uppenbarelse som hon fick när hon träffade Marie-Berthe, en ung 102-årig skönhet vars bekymmerslöshet och lättvindighet framför linsen var lika övertygande som inspirerande. Clément blev omedelbart tagen av den gamla kvinnan och sättet på vilket hon – nästan omedvetet – kände sig fullkomligt vacker och attraktiv och inte var rädd för att visa det. Vad om skönhet skulle vara mer än en idealiserad estetik? Vad om skönhet, bakom de spår som tiden lämnar på oss, skulle vara något mindre påtagligt och mer varaktigt?

Denna vision är något helt annat än de inlärda idéer och klichéer som vanligtvis associeras med skönhet. Skönhet behöver inte vara något vi föddes med eller utan och den behöver inte heller endast vara ett privilegium för de unga. Skönhet måste vara mycket mer och förhoppningsvis något mycket bättre än detta. Det är ett sätt att vara. Något man ska vårda, lära ut och lära sig av, och något som de nio kvinnorna och de fyra männen som blottar sig i detta projekt är fantastiska exempel på. Modellerna har varit en stor inspiration till Arianna och hon önskar att hennes porträtt ska förmedla deras anda och kanske också en värdefull lektion i den vördnadsvärda konsten att åldras.

Seniorerna vars intimitet avslöjas och firas delar med Clément en uppfattning av skönhet och sensualitet som inspirerar frihet från synd. Bilderna som lånar från naken- och boudoirfotograferingens konventioner visar hennes intresse för människokroppen och dess stora potential för känslouttryck. Därför är det mycket viktigt för Clément att skapa ett starkt band till sina modeller med målet är blotta dem både fysiskt och mentalt. Objekten fångas i sin unikhet, diversitet och sårbarhet och upphöjs av den svartvita skalan, vilket framhäver deras närvaro och lägger till en poetisk dimension till varje porträtt.

Stäng