Foto Renessanssimusiikkia Paavalinkirkossa ry (c) Kalle Järvenpää

Aurore: Gentleman of the Chapel Royal

Sammattivägen 5, 00550 Helsingfors
Paulus kyrka

Gentleman of the Chapel Royal– 400 år sedan William Byrds död

Gentleman of the Chapel Royal– 400 år sedan William Byrds död

I Dodici högtidlighåller 400-årsminnet av William Byrds bortgång med ett program bestående av hans utsökta men sällan framförda consort-musik. Byrds liv sammanföll med uppkomsten av musik för “consort”, en term som syftar på framförandet av fantasior, anthems, sånger och danser i privata miljöer, till förnöjelse för en utvald skara lyssnare eller kanske bara för musikerna själva. Det främsta instrumentet i den här traditionen var viola da gamba, uppskattat för sin förmåga att efterlikna människoröstens klang, färger och fraseringar. I dessa verk förenas gamborna med röster i harmoni, kompletterande varandra och ömsesidigt utbytbara.

I Dodicis gambaconsort har samlats för den här konserten av Markku Luolajan-Mikkola, grundande medlem i den prisbelönta ensemblen Phantasm och en av Europas ledande gambister. Sångarna i I Dodici är för publiken i Aurore välbekanta för sina strålande framföranden och fängslande tolkningar av tidig vokalmusik. Det här projektet leds av George Parris, som har erfarenhet ända sedan barnsben av att framföra William Byrds musik.

Artistträff och gratis kaffeservering 45 minuter före konserten kl 17.15.

 

I Dodici:

Vokalensemble – Linnéa Sundfær Casserly, Sirkku Rintamäki, David Hackston, Mats Lillhannus, Niilo Erkkilä, George Parris (musikledare), Sampo Haapaniemi

Diskantgamba – Markku Luolajan-Mikkola
Tenorgamba – Maija Lampela, Kristiina Hirvonen
Basgamba – Heidi Peltoniemi, Johanna Randvere

 

Pauluskyrkan

29.1.2023 kl 18

 

Biljetter 25/20€ från Holvi Shop, längd 1 h 15 min

Aurore Helsingfors Renässansmusikfestival Aurore 26.-29.1.2023