Foto Renessanssimusiikkia Paavalinkirkossa ry (c) Kalle Järvenpää

Aurore: Katedralskolans musiktimme

Sammattivägen 5, 00550 Helsingfors
Paulus kyrka

Katedralskolans musiktimme – Renässansens rika musikliv i Åbo

Katedralskolans musiktimme – Renässansens rika musikliv i Åbo

Katedralskolan i Åbo var under perioden 1300-1640 det högsta lärosätet i Finland. Det var inte många förunnat att i den tidens samhälle skaffa sig en grundligare utbildning, men för dem som blev elever öppnades portarna till Europas kultur och vetenskap. Åbo var också en livlig handelsstad med kontakter runt Östersjön. För eleverna var musikundervisningen helt central, med tanke på att många av dem skulle bli präster, och katedralskolans musikbibliotek växte under seklernas gång till betydande mått för nordiska förhållanden. Själva biblioteket har försvunnit i historiens omvälvningar, men ett par förteckningar över beståndet, skrivna på 1600-talet, har överlevt.

Det som dessa förteckningar har att berätta är häpnadsväckande: det visar sig att elever och lärare i katedralskolan haft tillgång till några av renässansens största mästerverk och centrala tonsättare, från Josquin till Orlando di Lasso och Giaches de Wert, utöver en mängd tonsättare som var populära i Östersjökretsen.

I konserten Katedralskolans musiktimme gör man en liten tankelek och presenterar, med stöd av den här kunskapen, musik som har eller kan ha klingat i skolans klassrum och i den ståtliga katedralen intill.

Vokalensemblen Ex Arte Lux är baserad i Åbo och har domkyrkan som hemmascen. En betydande del av repertoaren har redigerats för denna konsert utgående från renässanstida källmaterial och klingar kanhända nu för första gången i modern tid.

Artistträff och gratis kaffeservering 45 minuter före konserten.

 

Ex Arte Lux:

Anneliina Rif, sopran
Maikki Säikkä, sopran
Kristina Raudanen, alt
Mats Lillhannus, tenor
Teemu Mustonen, tenor
Pekka Alonen, bas

 

Tonsättare:

Gallus Dressler
Josquin Desprez
Orlando di Lasso
Jacob Meiland
Michael Praetorius
Johann Walter
Giaches de Wert
m.fl.

 

Pauluskyrkan

28.1.2023 kl 19

 

Biljetter 25/20€ från Holvi Shop, längd 1 h 15 min

Aurore Helsingfors Renässansmusikfestival Aurore 26.-29.1.2023