Foto Glims & Gloms (c) Ari Kauppila

Bachprojektet

Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Dansens hus

Tuomo Railos Bachprojekt är en koreografi för nio dansare. I verket hör man J.S. Bachs Goldbergvariationer tolkade av pianisten Risto Lauriala.

Tuomo Railos Bachprojekt är en koreografi för nio dansare. I verket hör man J.S. Bachs Goldbergvariationer tolkade av pianisten Risto Lauriala.

Bachprojektet har uppstått från Tuomo Railos videofilmade dansimprovisationer. Tillsammans med dansarna har Railo demonterat och satt ihop de improviserade danserna så att den slumpliknande “råa, nypressade dansjuicen” ska upprepas och föröka sig för nio dansare på en scen.

Verkets dansare – Jyrki Karttunen, Kasperi Kolehmainen, Taru Koski, Hanna Mönkäre, Alen Nsambu, Katri Soini, Mirva Vogt, Jussi Väänänen och Tuomo Railo – är födda på fem olika decennier. Detta var inte ett medvetet beslut av koreografen Railo, men det visar för sin del pluralismen i Railos konstnärliga mål och hans intresse för dimensioner i rörelseuttryck hos dansare i olika åldrar.

Verket innehåller Railos animationer i stora projektioner. De abstrakta animationerna inträffar i samspel med dansen och musiken. Animationernas starka färger upprepas i Karoliina Koiso-Kanttilas kostymering, och deras geometri förs vidare av Pasi Pehkonens ljussättning.

 

Dansens Hus, Erkko-salen

16.-18.2.2023

 

Föreställningar:

16.2. kl 19, premiär

17.2. kl 19

18.2. kl 16

 

Biljetter 42/22€, längd 1,5 h, ingen paus