Foto Björn Weckström: Ikaros / Didrichsenin taidemuseo (c) Maria Didrichsen

Björn Weckström

Granviksgränden 1, 00340 Helsingfors
Didrichsens konstmuseum

Björn Weckström: Människa, maskin och smycke

Björn Weckström: Människa, maskin och smycke

I utställningen ingår skulpturer och smycken av Weckström från 1960-talet till idag. En smyckesutställning som ingår i helheten genomförs i samarbete med Kalevala Koru. Ett antal av Weckströms skulpturer finns i Didrichsens skulpturpark redan från och med juni 2021. 

  

I sin produktion använder Weckström fördomsfritt olika material. Materialet spelar en viktig roll också i den meditativa gruppen av skulpturer från tidigt 70-tal som ingår i utställningen. Försilvrade bronsstycken har gjutits in i självlysande akrylkuber.  

  

Utställningens stora, glänsande bronsskulpturer från 1980- och 90-talen, maskinmänniskorna, är som en vision av en framtid av teknologiska framsteg. Konsten kan skapa en flygande människa, en bättre och starkare människohybrid. 

  

Björn Weckström har rönt internationella framgångar som smyckesskapare sedan 1960-talet. I den smyckesutställning på Didrichsens som genomförs i samarbete med Kalevala Koru visas 86 smycken från olika skeden av Weckströms karriär, bl.a. Den blommande
muren som gav honom hans internationella genombrott i mitten av 1960-talet, samt halssmycket Planetariska dalar som hör till hans mest kända och som också är med i den första Stjärnornas krig-filmen.

Didrichsens konstmuseum
11.9.2021-30.1.2022

Stäng