Carmina Burana – Szeged Contemporary Dance Company

Kaserngatan 46-48, 00130 Helsingfors
Savoy-teatern

Över 350 bejublade föreställningar världen runt och fler än 200 000 hänförda åskådare!

Över 350 bejublade föreställningar världen runt och fler än 200 000 hänförda åskådare!

"Kraftfull och episk!" "En riktig höjdare!" "Mycket musikalisk, väl avpassad, helt magisk och djupt rituell." "Tio minuters stående ovation från publiken på Maison de la Danse" ...

I en dramatisk föreställning får vi möta livets hårda verklighet. Livet är kärlek och glädje, men också sorg och död. En barbarisk främling slåss för sin överlevnad på civilisationens ruiner samtidigt som han möter sina värsta rädslor och kämpar mot sitt öde. En ung kvinna upplever stunder av lycka när kärleken till främlingen gör så att hon glömmer det svåra. Istället börjar hon drömma om något annorlunda, ett bättre liv...

Genom att uppleva besvikelse, glädje och rädsla kan vi lära oss mycket om oss själva, vårt öde och vår potential - vår egen mänsklighet" (koreograf Tamás Juronics).

Szeged Contemporary Dance Companys mest populära föreställning CARMINA BURANA, Carl Orffs mest kända komposition.

Carl Orffs monumentala musikaliska mästerverk väcktes till liv som en spektakulär dansteaterversion av det prisbelönta Szeged Contemporary Dance Company år 2000. På ett levande sätt fångar föreställningen den gemensamma rädslan och glädjen i ett fiktivt barbariskt samhälle. Den kämpar för sin överlevnad och mänsklighet genom mystiska ritualer ända till sitt sista andetag.

JAG FÖRSTÅR INTE DEN SISTA MENINGEN! Je ne comprends pas la dernière phrase! "Den kämpar- qui lutte??"

Szeged Contemporary Dance Company:s historia

Dansarna Tamás Juronics och András Pataki Szeged grundade Contemporary Dance Company 1993, med Szegedbaletten och dess berömda koreograf Zoltán Imre i bakgrunden.

Modern dansteknik och teatraliska ambitioner definierar kompaniets image och understryker vikten av ett mångsidigt program. Szeged Contemporary Dance Company har blivit det ledande kompaniet för samtida dans i Ungern och har blivit känt och uppskattad över hela världen. Gruppens unika stil består av en blandning av akrobatik, moderna dansrörelser, teatrala element och kraftfulla visioner som presenteras med både teknisk och konstnärlig kvalitet.

Szeged Dance Companys framgångar började på 1990-talet och fortsätter i oförminskad takt. Föreställningarna kännetecknas av dansarnas skickliga rörelser, dramatisk kraft och filosofiskt djup i föreställningen, känslig användning av teatrala effekter samt ett fylligt ämne och kraftfullt uttryck.

Tamás Juronics
Dansare, koreograf, regissör

Tamás Juronics föddes i Tata i Ungern 1969. Efter att ha tagit examen från fakulteten för folkdans vid det ungerska universitetet för danskonst accepterade han en inbjudan från Zoltán Imre att gå med i Szegedbaletten. Han dansade huvudroller i stora verk. Den viktigaste var den ungerske musikern Béla Bartóks Den mirakulösa mandarinen, som Juronics hade koreograferat till. Han började presentera sina egna koreografier 1991 och blev konstnärlig ledare för Szeged Contemporary Dance Company 1993. Han var en av de första som använde sig av element från den moderna dansen i sina koreografier som utförs av professionella dansare. Juronics har blivit en internationellt erkänd mästare och har skapat över 70 koreografier. Hans omsorgsfulla integrering av handlingslinjer, tydliga, sammanhängande användning av form och dramatisk struktur gör hans verk inspirerande. Spektakulär iscensättning, belysning, effekter och musik är också viktiga inslag i hans verk. Juronics har fått flera internationella utmärkelser, bland annat priset "Best creator" Niveau Prize, "Best performer" International Contemporary Choreography Competition och Ungerns högsta statliga pris, "Kossuth Prize". Juronics inledde framgångsrikt sin karriär som prosa-regissör och har blivit en populär koreograf och regissör av musikaler och operor på många teatrar. Han har också regisserat Hoffmanns berättelser, Rigoletto, West Side Story, La Traviata och många andra.

Gör dig redo för den stora upplevelsen!

Längd: Ca 1 h 15 minuter