DOKKINO för lågstadier

Mosaiktorget 2, 00980 Helsingfors
Nordhuset

Dokumentärfilmer för lågstadie-elever; Sjöhästen, Fjärilar i magen samt Yaren och solen.

Dokumentärfilmer för lågstadie-elever; Sjöhästen, Fjärilar i magen samt Yaren och solen.

SJÖHÄSTEN

Hanan arbetar som assisterande simlärare och vill lära sin lillebror Sidar att simma. Hanan och hennes familj tillhör den yazidiska minoriteten i Irak och har nyligen anlänt till Tyskland. Familjen tvingades ta en båt över havet och de överlevde resan med nöd och näppe. Hanans bearbetning av traumat skuggas av hennes oro för sin lillebror. Kommer Sidars trauma fördröjas och uppstå senare?

Sjöhästen utspelar sig i en simskola för barn. Filmen ger en unik röst till huvudkaraktärernas flyktingupplevelser när Hanan reflekterar över vad hon och familjen genomlevt. Filmen väcker väsentliga frågor om människorättigheter, hur vi behandlar andra och vad som utgör ett bra liv.

Originaltitel : Seepferdchen
Regissör : Nele Dehnenkamp
År : 2020
Längd (min) : 16
Åldersgräns : S
Undertexter: svenska

FJÄRILAR I MAGEN

Jip och Fien är syskon och vill göra allt roligt tillsammans. Dock påverkas deras förhållande av att storebror Jip är förälskad. Han kan inte hålla sig borta från telefonen där han skriver men sin flickvän. Lillasyster Fien känner sig bortglömd med alla hjärt-emojin som skickas fram och tillbaka. Syskonen bestämmer sig att ta reda på vad kärlek och förälskelse egentligen är. Att vara kär är äckligt, men också väldigt spännande!

Filmen närmar sig kärlek på ett roligt och påhittigt sätt och får åskådarna känna fjärilar i magen. Dokumentären skildrar ett syskonförhållande under en omtumlande tid där den välbekanta relationen sätts på prov. Den härligt läskiga förälskelsen för med sig nya känslor men även besvärligheter, och filmen tar tag i det mångfacetterade ämnet med förträfflig balans.

Originaltitel : Fien, Jip en Fien
Regissör : Marie de Hert & Ellen Pollard
År : 2021
Längd (min) : 15
Åldersgräns : S
Undertexter: svenska

YAREN OCH SOLEN

Yaren står inför en spännande händelse: hon ska på ett sommarläger. Dock är det inte vilket läger som helst: Yaren ska delta i ett sorgläger. På ett sorgläger samlas barn som har förlorat en närstående. Yarens mamma gick bort fyra år tidigare och även om Yaren har modigt fortsatt leva sitt liv behöver hon dela sin upplevelse och sorg med andra i hennes ålder.

Filmen närmar sig ett allvarligt ämne med värme och empati och ger barnen en möjlighet att höras. Filmen visar hur välbehövligt det är att känna sina känslor och hur viktigt det är att visa sorg eller ilska. Vad betyder alla dessa känlsor, och vad ska vi göra med dem? Trots filmens vemodiga tema är filmen fylld av hopp och blickar mot en ljusare framtid.

Originaltitel : Yaren en de Zon
Regissör : Renate Raman & Joren Slaets
År : 2021
Längd (min) : 19
Åldersgräns : S
Undertexter: svenska

Fritt deltagande för skolklasser. Anmälan undantagsvis via Dokkinos egen nätblankett. Länk: https://www.lyyti.fi/reg/DOKKINOvisningar_pa_Nordhuset_1991

Stäng