Erja Lyytinen & Friends: Blue Christmas 2022 – Erja Lyytinen - Paleface - Emilia Sisco

Kaserngatan 46-48, 00130 Helsingfors
Savoy-teatern

En oförglömlig konsertupplevelse för alla som älskar blå blues och en röd jul!

En oförglömlig konsertupplevelse för alla som älskar blå blues och en röd jul!

Blue Christmas 2022-turnén, med sångaren och gitarristen Erja Lyytinen som frontfigur rockar loss och är fylld med glädje. Den har blivit en årlig jultradition för alla som njuter av blues! I år uppträder Lyytinen tillsammans med rapartisten Paleface och soulsångaren Emilia Sisco.

I konserten hör vi Erja Lyytinens och hennes solistgästers favoritlåtar under åren. Dessutom står på programmet rockande arrangemang och stämningsfulla tolkningar av bekanta och även vissa mindre kända julsånger. Solisttrion framför under den två timmar långa konserthelheten stycken både tillsammans och var för sig, ackompanjerade av Erja Lyytinens pålitliga band. Konserten är alltså en mångsidig helhet av blues, rock och klassiska melodier!

Erja Lyytinen som kallats Finlands bluesdrottning har under de senaste tjugo åren uppnått mer än någon annan i den finska bluesens historia. Den internationellt prisbelönta artisten har uppträtt med världens främsta gitarrister såsom Sonny Landreth, Jennifer Batten och Joe Bonamassa samt uppträtt som förband för Tom Jones, Robert Plant ja Carlos Santana.

Lyytinen fick också på inbjudan av Santana uppträda tillsammans med hans band för en publik på 20 000 personer i Kajsaniemi i Helsingfors sommaren 2018. Farten har bara ökat när Lyytinen har turnerat jorden runt och uppträtt med till exempel ”Blues Brother” Dan Aykroyd på Toronto Jazz Festival. Lyytinens senaste skiva Waiting For The Daylight publicerades i oktober 2022.

Lyytinen kombinerar modern och gammal blues samt progressiva toner på ett intressant sätt och har fått en etablerad publik, vilket också bevisas av European Blues Awards erkännande ”Bästa gitarristen 2017” samt andra plats i tidskriften Total Guitars läsaromröstning ”De 10 bästa gitarristerna just nu”.

Paleface (Karri Miettinen) är en av vårt lands mest uppskattade och mest internationella rapartister. Debutalbumet The Pale Ontologist (2001) var en hörnsten på det finländska hip hop-fältet som även uppmärksammades utomlands. Hitsinglarna Back to Square One och The Ultimate Jedi Mind Trick – Episode IV som publiken fortfarande minns gjorde att Paleface fick fans även utanför sin genre.

Paleface har släppt flera album, varav särskilt de finskspråkiga albumen har fått ett mycket positivt mottagande och gett Paleface erkännande, till exempel som Emmastatyer och kulturpriset som tilldelades bandet 2016.

Emilia Sisco som sjunger retrosoul och blues med djup passion och röst har noterats på många områden under de i synnerhet senaste åren. Hon fick priset som årets nykomling på Finnish Blues Awards 2017, och det hyllade debutalbumet, You Ain’t Heard, släpptes ett år senare. Detta har också tagit Emilia Sisco och hennes band till hela Europa för spelningar.

I sin musik kombinerar Emilia Sisco amerikansk jazztradition, moderna arrangemang och retrosoul. På sin senaste singel Don’t Believe You Like That har hon samarbetat med det berömda Cold Diamond & Mink och singeln släpptes via det ansedda Timmion Records.

Längd: cirka 2 h med paus

Åldersgräns: T

Stäng