0

Fattigdomsstickning-workshop

Södra Järnvägsgatan 8, 00100 Helsingfors
Helsingfors konstmuseum HAM

På workshopen testar vi fattigdomsstickning, var för sig, två och två, och i grupper, och pr…

På workshopen testar vi fattigdomsstickning, var för sig, två och två, och i grupper, och pratar om de tankar som väcks kring fattigdom. Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen berättar om hur hennes fattigdomsstickningsperformance kom till utifrån resultatet av den undersökning om fattigdomen i Finland som Helsingin Sanomat publicerade i januari 2019 och den onlinediskussion som ämnet väckte; hur en fattig får se ut och hur den människan ska leva.

Under workshopen läser vi dikter om fattigdom och tittar på två av Wallinheimo-Heimonens videoverk. Konceptkonstverket ”Battle of Scarcity of Resources” är avsett att visas i offentliga utrymmen med hjälp av en skärm fäst på ryggen av en fattigdomsrock. ”Muuten menee katu-uskottavuus” är en minidokumentär om den 83-åriga CP-skadade konstnären Tuuli ”Helkky” Helle (1933–2018).

Man kan delta i workshopen när som helst mellan kl. 14 och 16.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen är en handikappolitisk multikonstnär, vars senaste installation ”Menetkö kanssani naimisiin avaruus?” visas på utställningen Pehmo på HAM Helsingfors konstmuseum. I sina verk tar hon upp delaktighet, diskriminerande strukturer och specialfrågor som rör handikappade kvinnor. 2019 fick Wallinheimo-Heimonen statspriset för multikonst och hennes kortfilm om hälsorobotik belönades för bästa manus på Pisa Robot Film Festival. 2022 arbetade hon tre månader på konstnärsresidenset Nordic Bridges på Harbourfront Centre i Toronto. Wallinheimo-Heimonens verk visas också på kulturcentret CentroCentro och Lázaro Galdiano-museet i Madrid fram till slutet av januari 2023.