Foto Amos Rex / Studio Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck: Staging Silence (3)

Mannerheimvägen 22-24, 00100 Helsingfors
Lasipalatsin Bio Rex

R&A x Amos Rex: Hans Op de Beeck: Staging Silence (3)

R&A x Amos Rex: Hans Op de Beeck: Staging Silence (3)  

För att fira öppningsdagen av Hans Op de Beecks utställning Den tysta paraden på Amos Rex, visas med R&A -festivalen en specialvisning av Op de Beecks konstfilm Staging Silence (3) . Konstnären är på plats på Bio Rex och ger en kort introduktion i början av filmen med Amos Rex curator Terhi Tuomi.

Iscensatt tystnad (3) är den tredje och sista delen i en serie självständiga videoverk gjorda utifrån samma princip. I verken bygger två namnlösa par händer upp inbillade interiörer och river dem sedan på en cirka tre kvadratmeter stor miniscen. Händerna, ett slags dubbel Deus ex Machina*, bestämmer över livet och döden, tillväxten och blomstringen eller förfallet på de platser som de har skapat. Landskapen och interiörerna är överfulla av anspelningar på kulturella och subkulturella fenomen samt aktuella och historiska teman som hör ihop med människornas sätt att ”humanisera” det arkitektoniska och det naturliga rummet.

Op de Beecks film ackompanjeras av ett partitur inspirerat av bilderna, komponerat och framfört av kompositören-musikern Scanner (UK).

Bio Rex

21.9.2022 kl 17

Biljetter från 11€, via hiff.fi/elokuvat/ra-x-amos-rex-staging-silence/, längd 44 min, åldersgräns 12 år

Stäng