Foto EMMA (c) Hesselholdt & Mejlvang

Hesselholdt & Mejlvang: The White Exhibition

Flitarvägen 5, 02100 Esbo
EMMA - Esbo moderna konstmuseum

Det danska konstnärskollektivet Hesselholdt & Mejlvangs utställning The White Exhibition dryftar den vita färgens varierande betydelser

Det danska konstnärskollektivet Hesselholdt & Mejlvangs utställning The White Exhibition dryftar den vita färgens varierande betydelser och de associationer som färgen väcker. Vit flagga har använts exempelvis för att signalera vapenstillestånd och förhandlingsvilja. Vitt papper åter väcker associationer till en nystart utan det förflutnas börda.

Men utställningens titel syftar också på vit hudfärg och samhälleliga maktstrukturer. Konstnärerna vill med sin utställning signalera att man bör vara medveten om att de nuvarande systemen stöder ojämlikhet och måste byggas om ifall man vill skapa en jämlikare värld.

Inom konstvärlden syftar en vit kub (eng. White Cube) på modernismens idé om den neutrala utställningslokalen med vita väggar. Senare har man insett att vitt inte är desto mer neutralt än någon annan färg, men det vita rummet har ändå förblivit den vanligaste inramningen för visning av konst.

En performance får installationen att vakna till liv. Artisterna uppträder i utställningen fyra timmar i sträck tisdag till söndag. 

Utställningens performance kan ses ti kl 12-16, ons-fre kl 14-18, lö-sö kl 12-16

Sofie Hesselholdt (f. 1974) och Vibeke Mejlvang (f. 1976) har arbetat tillsammans redan i mer än tjugo års tid. Konstnärskollektivet vill i sina verk göra människor uppmärksamma på ideologier och de symboler som representerar dem. De analyserar – ofta på ett lekfullt sätt – hur exempelvis hudfärg och kön utläses kulturellt.

EMMA
2.6.-29.8.2021

Inträde 10/12€, under 18 och över 70 år fritt inträde

Stäng