INHIBERAD! DOKKINO för högstadier

Mosaiktorget 2, 00980 Helsingfors
Nordhuset

Dokumentärfilmer för högstadie-elever 2022; Naomis hemlighet, Var god vänta samt Känslan av liv.

Dokumentärfilmer för högstadie-elever 2022; Naomis hemlighet, Var god vänta samt Känslan av liv.

NAOMIS HEMLIGHET

Naomis mamma lider av psykos och lever på en sluten anstalt. Naomi bor hos sin moster och har inte längre någon kontakt med sin pappa. Naomi förhåller sig moget till sin kaotiska livssituation, men känner en oro för sin mamma hon besöker ofta. Framtiden är oklar.

Filmen Naomis hemlighet skildrar mental hälsa på ett varmt och ärligt sätt genom en ung persons ögon. Filmen behandlar barnens rätt till en trygg barndom och lyfter fram frågan om den hjälp och stöd barn behöver. Trots sitt allvarsamma tema utger filmen en känsla av framtidshopp. För sin unga ålder är Naomi en förebild som med sitt mod och sin ärlighet inspirerar oss att tala om mental hälsa.

Originaltitel : Naomi's geheim
Regissör : Saskia Gubbels
År : 2016
Längd (min) : 16
Åldersgräns : S
Undertexter: svenska

VAR GOD VÄNTA

Bröderna Peshawa och Komar bor på en asylmottagning i Norge. Äldre brodern Peshawa hoppas på att bli en bilmekaniker medan Komar vill spela fotboll. Brödernas drömmar förhindras av ett officiellt dokument där deras hemland har skrivits in fel. De unga har fastnat på asylmottagningen i väntan på svar.

Filmen Var god vänta närmar sig asylsökande ungdomar på gräsrotsnivå och visar de utmaningar de möter i deras nya liv. Vilket värde har ett människorliv och hur fördelas jämlikhet människor emellan? Har du rätt till dina egna drömmar och önskemål när ditt liv ligger i andras händer?

Originaltitel : Vennligst vent
Regissör : Hazhir Ibrahimi
År : 2020
Längd (min) : 19
Åldersgräns : S
Undertexter: svenska

KÄNSLAN AV LIV

Många unga drömmer om ett studentliv i en kompisbostad och en perfekt studieplats. Kompisarna Oliver, Jalmari, Veera och Ainu har livet framför sig och alla möjligheter öppna. Vad drömmer de om, hur ser framtiden ut? Vad händer om fem år? Vad gör man ifall man går miste om sin efterlängtade studieplats? Blir det ett liv av desperation, skulder och burkananas?

Dokumentären Känslan av liv följer en grupp ungdomar med ena foten i vuxenlivet. Filmen skildrar den stund i livet där alla önskemål och drömmar är som störst. Ungdomarna funderar på universala frågor vi alla kan förhålla oss till: om framtiden, den egna mentala hälsan och meningen med livet. När man möter utmaningar i livet kan en vänskap bli en viktig, bärande kraft. Vänskapen kan ta en vidare, vare sig man fått ett nekande svar angående en studieplats eller man har fastnat vid ett vägskäl.

Originaltitel : Että tuntisin eläväni
Regissör : Milja Härkönen
År : 2019
Längd (min) : 26
Åldersgräns : S
Undertexter: svenska

Fritt deltagande för skolklasser. Anmälan undantagsvis via Dokkinos egen nätblankett. Länk:
https://www.lyyti.fi/reg/DOKKINOvisningar_pa_Nordhuset_1991

Stäng