Foto Musiikkitalo (c) Heikki Juutilainen

Jaakko Kallinen: Skönheten i tystnaden

Mannerheimvägen 13a, 00100 Helsingfors
Musikhuset

Skönheten i tystnaden: Konstverk av Jaakko Kallinen från 1960-talet till idag

Skönheten i tystnaden: Konstverk av Jaakko Kallinen från 1960-talet till idag

I augusti 2022 kommer bildkonstnär Jaakko Kallinen att ha sin retrospektiva utställning på Musikhuset. Kallinen som fyller 85 år i juli har haft en karriär som varat i över 60 år. Och pågår fortfarande. 

Sinnesro för de rastlösa och en paus för dem som har bråttom. Skönheten i Jaakko Kallinens tystlåtna verk berör likt musiken känslorna, som ord inte kan nå.

Kallinen har under årtiondenas lopp hunnit med mycket. De olika motiven sträcker sig från mossornas mikroskopiska världar till rymdens djup, från det föreställande till det abstrakta, och färgernas fyrverkeri tystnar tidvis och förbyts i en studie av hur en enskild färg gradvis övergår i en annan.

Verken kan vid ett snabbt ögonkast se enkla ut, men mycket analys och tanke ligger bakom. I målningarna har allt överflödigt uteslutits. De varken skriker eller kräver. Åskådaren ser först temat, men utöver temat stiger färgerna fram, formerna och ytorna, rörelsen och rytmen, proportionerna och bildens snitt.

Det viktigaste är ändå det, som inte syns: det upplevda och den delade känslan. Det centrala i Kallinens konst är att hitta ett uttryck för det, som inte kan nås av ord. De små underverken i stunden, skönheten i tystnaden. Hans verk utstrålar fridfull tidlöshet och mild humor.

Musikhuset

1.-28.8.2022

1.8. kl 14-19

2.-7.8. kl 10-19

8.-28.8. må-fre kl 8-22, lö-sö kl 10-20 

Fritt inträde

Stäng