Foto Kohta (c) Jussi Tiainen

Jean Katambayi Mukendi: Seer

Verkstadsgatan 2 B, byggnad 7, 3. vån., 00580 Helsingfors
Kohta

Jean Katambayi Mukendi (född 1974, bor i Lubumbashi) är en av de ledande konstnärerna från Afrika söder om Sahara.

Jean Katambayi Mukendi (född 1974, bor i Lubumbashi) är en av de ledande konstnärerna från Afrika söder om Sahara. Detta är hans första separatutställning i Norden.  

 

Lubumbashi, huvudstad i den mineralrika provinsen Katanga i Demokratiska republiken Kongo, är både ekonomiskt och kulturellt betydelsefull och har sedan 2008 en biennal för samtidskonst.  

 

Katambayi Mukendi är till utbildningen elektriker. Hans verk tycks eftersträva såväl ingenjörskonstens objektivitet som matematikens abstrakta tänkande men innehåller samtidigt visuella ledtrådar som hjälper oss förstå verkligheten och ordna den i meningsfulla bildserier.  

 

I ett antal sviter av tusch- eller kulspetsteckningar (2017–2022) varierar Katambayi Mukendi temat med den ”afrikanska” lampan som inte ger ifrån sig något ljus utan istället erbjuder planschartad upplysning i olika ämnen, från skogsskövling till vaccinering.

 


Han använder elnätet som metafor för hela samhället och dess tillkortakommanden. Strömavbrott, energistölder och elchocker med dödlig utgång är typiska följder av de undermåliga samhällstjänsterna i ”det globala syd”. Energiförsörjningen fungerar inte för befolkningen i ”mörkrets hjärta”, trots att det är just de som utvinner metallerna i samtida redskap för ”seende” – led-lampor, mobiltelefoner, bärbara datorer – med ohyggliga konsekvenser för sig själva och för miljön.  

 

Katambayi Mukendi är väl medveten om allt detta, men han är visionär snarare än aktivist. Hans konst är transformativ snarare än dystopisk. 

 

Kohta

20.10.-11.12.2022 ti-fre kl 12-18, lö-sö kl 12-16

 

Fritt inträde

Stäng