Foto Madeline McManus

John Cale and Band, Knife Girl

Tokoistranden, Eläintarhantie, 00530 Helsingfors
Huvilatältet

The Velvet Underground-legenden John Cale i Huvila

Vad är det John Cale har som vi andra saknar? Någon gen som får till stånd en kolossal rastlöshet, en galenskap som aldrig blir tillfreds? I nästan 60 år – ända sedan han i sin ungdom flyttade från Wales till New York och bildade The Velvet Underground – har han återskapat sin musik på ett strålande precist och inspirerande sätt. 

The Velvet Underground var i sig nog för att förändra allt man tidigare tänkt om rockmusik. Samtidigt skapade Cale också hänförande drönande toner på altviolin och spelade i bland annat La Monte Youngs epokgörande avantgardistiska ensemble.

Efter The Velvet Underground producerade Cale klassiska skivor såsom The Stooges revolutionerande debutalbum och den från The Velvet Underground kända Nicos legendariska albumtrilogi. Ungefär vid den här tiden, år 1970, inledde Cale sin egen solokarriär med ett av sina bästa album, den lättillgängliga singer-songwriter-skivan Vintage Violence. På sitt nästa album Church of Anthrax samarbetade Cale med Terry Riley, en av pionjärerna inom den minimalistiska musiken. Den experimentella skivan var nästan helt instrumental. De första två skivorna under Cales karriär lyckades på något sätt definiera hela hans solokarriär. Även när den är som mest lättillgänglig har Cales musik en nästan abnorm skärpa, men är ändå inte svår att ta till sig ens när den är som mest experimentell.

Till pärlorna i Cales mångsidiga soloproduktion hör hans förtjusande kammarfolkskiva Paris 1919 (1973), som i många sammanhang lovordats som ett av världens bästa album, den mer oslipade Fear (1974), konstrockskivan Music For A New Society (1982), Songs For Drella (1990) som han släppte tillsammans med sin tidigare bandkamrat Lou Reed samt MERCY, som släpptes i fjol. På sin nya skiva får pionjären Cale, som har samarbetat med många olika artister under sin karriär, sällskap av många intressanta namn inom modern musik: Weyes Blood, Animal Collective, Actress och Sylvan Esso.

Originella Knife Girl har trots sin unga ålder hunnit avancera i sin karriär från en självlärd talang inom elektronisk musik som streamats miljontals gånger till en fullfjädrad indiepopartist. Knife Girl har också fått en Emma-nominering.