Jonna Tervomaan Suljettu Sydän, STINAKO

Tokoistranden, Eläintarhantie, 00530 Helsingfors
Huvilatältet

Jonna Tervomaa har musicerat i finländarnas nationella undermedvetna sedan 1983.

Jonna Tervomaa har musicerat i finländarnas nationella undermedvetna sedan 1983. Hennes stora jubileumsår når sin kulmen under Helsingfors festspel, när den populära artisten återvänder till Huvilatältets scen för att framföra sina största klassiker. Tervomaa, som fyllde 50 år i januari, firar i år också 25-årsjubileet för sin karriär som låtskrivare och sitt debutalbum som vuxen (Jonna Tervomaa 1998) samt sina 40 år som sångerska, som började med segern i Höstens melodi 1983.

Tervomaa och hennes band var med och skapade det nya finska rocksoundet kring millennieskiftet, och nu är det dags att återställa dess värde. I Tervomaas gitarrdrivna band Suljettu Sydän, som återvänder till scenen efter en längre tid, ingår Jussi Jaakonaho (gitarr), Juha Kuoppala (keyboard), Jonne von Hertzen (bas) och Juho Viljanen (trummor och perkussionsinstrument).

Kvällens första artist STINAKO, det vill säga sångerskan och låtskrivaren Stina Koistinen, har tilldelats Teosto-priset för sin hisnande vackra musik. Hennes debutalbum Ikuisuus nominerades för det ansedda nordiska musikpriset Nordic Music Prize. På sitt andra album Ghostina, som släpptes i slutet av fjolåret, förklarade STINAKO att Ghostina är ett spöke som lever i ruinerna av hennes minnen. Albumet, som utsågs till årets bästa album av Helsingin Sanomats recensent Mari Koppinen, är en vacker samling sånger som vuxit fram ur dessa ruiner.