Konstens natt på stadsmuseet

Alexandersgatan 14-18, 00170 Helsingfors

Kom och tillbringa sensommarkvällen med gamla dokumentärer och en workshop! Under Konstens nat…

Kom och tillbringa sensommarkvällen med gamla dokumentärer och en workshop!

Under Konstens natt tittar man på gamla reklam- och kortfilmer med Helsingforstema på Falkmans innergård. På programmet står också en workshop för hela familjen, där man tillsammans tillverkar en äng av textilavfall.

kl. 17–20: Workshoppen Pollinatörens paradis

Gulmåra, prästkrage, smultron och blåklocka – den ena blomman vackrare än den andra lockar pollinatörer med sina färger och dofter. Ängar är vackra och nödvändiga nektarbarer för pollinatörer.

I workshoppen som leds av Aalto-universitetet Junior gör man tillsammans en äng av textilavfall och pratar om pollinatörernas och ängarnas betydelse. Deltagarna gör egna ängsväxter av textilavfall genom att klippa, knyta, sy eller brodera, och de fästs sedan på det gemensamma konstverket. Workshoppens centrala innehåll är ängarnas betydelse för pollinatörerna och för världen, klädernas livscykel samt att skapa tillsammans.

Kom och dra ditt strå till stacken! Den avgiftsfria workshoppen ordnas i stadsmuseets entré och passar för hela familjen. kl. 20–23: Filmvisning

Kom och njut av sensommarkvällen och ett glas i en stämning av gamla tider. På Falkmans innergård ordnas filmvisning med en gammaldags analog 35 mm filmprojektor. För det tekniska genomförandet står Helsingin Studiopalvelut, som har samarbetat med stadsmuseet sedan år 2018.

Dokumentärer som visas: Helsinki – meren tytär (Helsingfors – havets dotter) Finland 1962, 7 min. Miten Helsinkiä hallitaan (Så styrs Helsingfors) Finland 1971, 13 min. Kino Palatsi, Finland 1968, 14 min.

Utöver dokumentärerna visas under kvällen också reklamfilmer från 1970-talet. Temana är bland annat lemonad, bilvax, de senaste familjebilarna, information från Alko och jeans

Under konstens natt har museets utställningar också öppet till klockan 23 (gäller inte Barnens stad). Varmt välkommen!

 

Bild: Helsingin Studiopalvelut

Stäng