Foto Sinebrychoffin taidemuseo (c) Collection Museum Boijmans van Beuningen

Linné och glimtar av paradiset

Bulevarden 40, 00120 Helsingfors
Konstmuseet Sinebrychoff

Trädgården avslöjar mycket om en människas förhållande till sin omgivning, eftersom den föds i gränslandet mellan natur och kultur.

Trädgården avslöjar mycket om en människas förhållande till sin omgivning, eftersom den föds i gränslandet mellan natur och kultur. Trädgården har därigenom alltid också återspeglat människans drömmar och världsbilder. Varje trädgårdsmästare skapar sitt eget paradis.

Den egentliga grunden till trädgårdens historia i Finland hänför sig till naturvetenskapsmännen Pehr Kalm (1716–1779) och hans lärare Carl von Linné (1707–1778). Den tidens trädgårdskonst har en stark koppling till botanisk forskning. Sällsynta växter var trädgårdsmästarens stolthet.

Trädgården har å andra sidan alltid varit en viktig källa till glädje och välbefinnande. Doftande blommor gläder syn- och luktsinnet. Blommornas roll i målarkonsten som symbol eller ornament utvecklades på 1600-talet till att bli verkliga växtporträtt. Blomsterstillebenet föddes. Bilderna kom också att utgöra en viktig del av naturforskningen och dess illustrationer. Konstnärer som specialiserade sig på blomstermotiv – många av dem kvinnor – lämnade också spår i botaniska publikationer.

Konstmuseet Sinebrychoff

17.2.-28.8.2022

Ti, to-pe kl 11−18, ke kl 11−20, la-su kl 10−17

Inträde 14/16€, under 18 år fritt inträde

Stäng