Lucy Dacus, Natalie Bergman

Tokoistranden, Eläintarhantie, 00530 Helsingfors
Huvilatältet

Att lyssna på låtar av Lucy Dacus känns som att läsa den skickliga skribentens och gitarristens dagboksanteckningar: intima, fyndiga och överraskande

Att lyssna på låtar av Lucy Dacus känns som att läsa den skickliga skribentens och gitarristens dagboksanteckningar: intima, fyndiga och överraskande. Ett enkelt orgelbrus ackompanjerar verserna, då Dacus sjunger att hon vid behov tar livet av sin kompis skrämmande pappa. Den mjuka gitarren ljuder i bakgrunden, när låten handlar om en ungdomssommar på bibelläger.

I fjol gav Dacus ut en popskiva som fick ett förtjust mottagande. Albumet kombinerar ungdomens andliga kamp med teman som anknyter till den vaknande sexualiteten: förälskelsen låtsas vara Marlon Brando, och en lägerkompis skriver dålig poesi. Produktionen av denna sångare-låtskrivare från Virginia har tagit intryck från indietraditionerna, men musiken går i en smidig dialog med samtiden – dåtid och nutid, möts, precis som i en dagbok.

Kvällen inleds av sångaren-låtskrivaren Natalie Bergman, vars musik handlar om samma teman. Den amerikanska artistens debutalbum släpptes i fjol, och skivan har beskrivits som en klart klingande indiepopversion av andlig musik.

Stäng