Pirjo Houtsonen & Maija Toropainen: Homage to the Granny's Square (Hyllning till mormorsrutan) – Verkstäd

Klarinettvägen 5, 00420 Helsingfors
Gamlasgården

Utställningens titel hänvisar till Josef Albers (1888-1976) serie ”Homage to the Square”, där han har studerat samspelet mellan färger. Vi studerar också färger, deras interaktion och uttrycksförmåga.

Förutom färg är utställningens och evenemangens centrala tema kopplingen mellan hantverk och konst. Vi frågar hur det hantverk och mjuka material vi använder påverkar tolkningen, innebörden och associationerna till arbetet. Kan ett virkat mjukt verk vara en estetisk eller känslomässig upplevelse utan syfte och kan man linda in sig i ett konstverk? Vi lyfter fram vardagskunskap, hantverkets skönhet och respekterar arvet efter våra mormödrar.

Utställningen åtföljs av två performancer där virkning som hantverk, rörelse och repetitiv rytm är gester och medvetna hyllningar till vardagsliv, hantverk, skönhet och mormödrar:
lör 17.9 kl. 14
lör 1.10 kl. 14

Konstworkshopparna är en del av utställningshelheten ”Homage to the Granny Square - Hyllning till mormorsrutan”. Virkverkstäder är öppna för alla intresserade oavsett kompetensnivå. Deltagarna i workshoppen får lära sig att virka en mormorsruta. De som redan kan virka kan göra det i en gemensam och inspirerande vacker miljö. Gratis workshoppar anordnas fem gånger:
lör 10.9 kl. 12–15
ons 14.9 kl. 16–19
ons 21.9 kl. 16–19
lör 24.9 kl. 12–15
ons 28.9 kl. 16–19

Utställningen, workshopparna och performancerna har fritt inträde.

Stäng