Foto Polyteknikkojen Orkesteri (c) Johanna Rantanen / Kiira Piiroinen

Polyteknikernas Orkester: 100-års jubileumskonsert

Mannerheimvägen 13a, 00100 Helsingfors
Musikhuset

Polyteknikernas Orkester, PO, är Finlands äldsta akademiska symfoniorkester och grundades av teknologer år 1922.

Polyteknikernas Orkester, PO, är Finlands äldsta akademiska symfoniorkester och grundades av teknologer år 1922. Under åren har orkestern flyttat från Helsingfors centrum till Otnäs, Tekniska Högskolan har blivit Aalto Universitetet och PO har vuxit från en liten salongsorkester till en av Finlands största symfoniorkestrar. Nuförtiden är orkestern väldigt tvärvetenskaplig och nästan hälften av medlemmarna är alumni eller studerar annanstans än vid Aalto. POs mål har under hela den hundraåriga historien varit att sprida glädje och erbjuda både orkestermedlemmarna och publiken högklassiga erfarenheter av klassisk musik.

Programmet för jubileumskonserten består av musikaliska stilar och verk som är viktiga för Polyteknikernas Orkester. I början av konserten hör vi Danse macabre, eller Dödsdansen, en melodisk dikt av Camille Saint-Saëns. Den är fylld av högljudd musikalisk glädje med en lätt valsrytm, som också påminner om orkesterns långa tradition som dansorkester.

Den romantiska stilen ligger också PO nära hjärtat, och representeras som vackrast av Sergei Rachmaninovs andra pianokonsert. Förutom piano kommer även den stora stråkensemblen till sin rätt i konserten. Som solisty lyser Mackenzie Melemed, den internationellt kända vinnaren av pianotävlingen Maj Lind

Jubileumskonserten kulmineras av Gustav Mahlers massiva första symfoni, med smeknamnet “Titan”. Symfonins majestätiska toner och pompösa melodier erbjuder hela den stora orkestern en möjlighet att fullständigt ge sig hän åt musikens kraft.

Program:

Camille Saint-Saëns: Danse macabre

Sergei Rahmaninov: Pianokonsert nr 2, solist Mackenzie Melemed

Gustav Mahler: Sinfoni nr 1 “Titan”

Dirigent James Kahane

Musikhuset

9.4.2022 kl 15

Biljetter 15-65€ från Ticketmaster, längd 2 h 30 min

Stäng