Räddnigsväg – Pelastustie

Klarinettvägen 5, 00420 Helsingfors
Gamlasgården

Räddningsväg – Pelastustie, är den första operan om sömnpredikanten Maria Åkerblom – en kvinna med två ansikten. Verket visar dem båda – ängeln och djävulen.

Räddningsväg – Pelastustie, är den första operan om sömnpredikanten Maria Åkerblom – en kvinna med två ansikten. Verket visar dem båda – ängeln och djävulen.

Den lilla och känsliga kvinnan var stark och kraftfull om hon ville, till och med listig. Maria njöt av lyx och verkade alltid vara elegant och utstyrd och hon drog sig inte för några medel – inte ens olagliga – i jakten på vad hon ville. Hon samlade en lojal andlig grupp anhängare runt sig och var älskad och hatad, också djupt fruktad.

Räddningsväg – Pelastustie är en tragisk, galghumoristisk berättelse om människor som balanserar mellan två länder och en persons två sinnen. Det är också en berättelse om lojalitet, känslighet och mental och fysisk maktutövning. Vem är i slutändan bytet och vem jägaren, vem är på den vinnande sidan och vem är på förlorarnas sida? Vilket öde var bättre för anhängarna – att stanna hos sekten eller släppa taget om den? Och var Maria Åkerblom Guds val trots allt, eller bara en väldigt ensam och ledsen, till och med sjuk flicka?

Musik Jens Lindqvist
Libretto Mirva Koivukangas
Regi Ville Saukkonen
Visualisering och kostymdesign Hanna Hakkarainen
Dirigent Kaapo Ijas
Korrepetitor Elias Miettinen
Solister Karoliina McLoud, Tiitus Ylipää, Veli-Pekka Väisänen, Olli Tikkanen, Tiia Maria Saari, Viivi Tulkki, Tuuli Hamarila-Theakston, Emmi Kaijansinkko

Längd: 1 t 15 min, ingen paus
Åldersrekommendation: 16+
Språk: finska och svenska

Stäng