Foto Suomen valokuvataiteen museo (c) Theodore Jack, Levittown, Pennysylvania, 1968

Robert F. Kennedys sista resa - ett delat minne

Kabelplatsen 3, 00180 Helsingfors
Finlands fotografiska museum

Utställningen för till 1960-talets USA, till en bestämd tidpunkt och plats i historien.

Utställningen för till 1960-talets USA, till en bestämd tidpunkt och plats i historien. Den påminner om fotografiets ställning som instrument för minnen och för att minnas kollektivt. 

När tåget med Robert Kennedys kropp i juni 1968 tillryggalade sträckan från New York till Washington samlades tusentals människor på banvallarna och stationerna längs rutten för att visa sin respekt för och ta avsked av den mördade senatorn.

Med Robert Kennedys begravningståg färdades också fotografen Paul Fusco som arbetade för tidskriften Look. Flera decennier senare blev konstnären Rein Jelle Terpstra intresserad av Fuscos fotoserie. Han ville ta reda på vad de här människorna såg och vad som fastnat på deras filmer. Av de minnen, fotografier och smalfilmsrullar som Terpsta samlade rekonstruerade han minnestågets historiska färd. Utställningen byggs upp av blickens motsatta riktningar. Serien som den professionella fotografen Fusco fotograferat för publicering visar oss människorna som hade samlats vid sidan av järnvägen. Bilderna i hemalbumen och smalfilmerna representerar de närvarande följeslagarnas privata minnen och upplevelser.

Utställningen uppmanar att reflektera över vilka gemensamma minnen vi skapar oss och vilken betydelse delade upplevelser och känslor har. Känslorna är i grunden sociala. En gemensam sorg ger människorna möjlighet att uppleva sorgen offentligt, under en tid när upplevelsen av sorg ofta göms bakom dörrar, privat.

Finlands fotografiska museum, Kabelfabriken

16.9.2022-8.1.2023

Ti-sö kl 11-18, ons kl 11-20

Inträde 6/12€, under 18 år fritt inträde

Stäng