Foto Suomen Kansallisteatteri / Loukatut, Belarus(sia)

Sista droppen. Belarus(sia)

Klockriketeatern presenterar en läsning av Andrej Kurejtjyks pjäs Sista droppen. Belarus(sia).

Klockriketeatern presenterar en läsning av Andrej Kurejtjyks pjäs Sista droppen. Belarus(sia).

Protesterna i Belarus har nu pågått regelbundet och systematiskt i ett halvårs tid. Som en solidaritetsyttring med folket och teaterbranschen i Belarus arrangerar teatrar runt om i världen läsningar av Kurejtjyks pjäs.

Det internationella projektet “The Insulted. Belarus Worldwide Reading Project” har hittills organiserat över 120 evenemang (läsningar, produktioner, filmer, videon, radioprogram, översättningar och publiceringar) på 77 ställen och i 25 länder. Översättningar har gjorts till 20 språk.

Andrej Kurejtjyk är en välkänd Belarusisk pjäsförfattare, filmmanusförfattare och producent samt medlem av det oppositionella Koordinationsrådet i Belarus.

Den fiktiva pjäsen har sju roller och handlar om den första månaden av den belarusiska revolutionen samt kvällen innan den oundvikliga demokratiseringen av landet efter 26 år av envälde. Alla roller har förebilder i verkligheten, såsom forna och nuvarande ledare men också modiga belarusier som kämpar mot det totalitära styret, ibland med sitt eget liv, sin frihet och sina käraste som insats.

Kurejtjyk beskriver en situation där våldet eskalerar och myndigheter slår ner frihetstörstande belarusier. Slutligen segrar solidaritet, sanning och en tro på mänskliga värden ändå över ondskan.

Internet
7.2.2021

Läsningen publiceras som en video söndagen den 7 februari 2021, på den internationella dagen för solidaritet med Belarus.

Läsningen sker på engelska, i översättning av John Freedman.

Stäng