Sprutmästarens gård: Runo – Näky – Huumaus. Dansdramatisk serie.

Alexandersgatan 14-18, 00170 Helsingfors

Kom och upplev en diktdansverk på Sprutmästarens gård lördagen 27.8. kl. 12-17. I år är det 1…

Kom och upplev en diktdansverk på Sprutmästarens gård lördagen 27.8. kl. 12-17.

I år är det 125 år sedan danskonstnären Martta Bröyer (1897–1979) föddes. Bröyer, som var en av pionjärerna inom modern dans i Finland, skapade på 1920–1930-talet en egen stil, där dansen ackompanjerades av recitation. En gång i tiden fick konstformen ett motstridigt mottagande. Nu inspirerar den dagens aktörer, danskonstnären Tiia Hämäläinen och ljudkonstnären Marika Hyvärinen.

De har skapat ett diktdansverk, där de dikter som Bröyer använde möter modern poesi och intrycken från hennes rörelsespråk smälter samman med nutidsdansen. Som inledning får vi höra om Martta Bröyers liv och karriär, som förutom dans också innefattade att rädda hennes gamla släkthem till ett museum som nuförtiden är känt som Sprutmästarens gård. Framförandet genomförs i samarbete med festivalen Runokuu.

Föreställningstider 27.8.

kl. 12–13 kl. 14–15 kl. 16–17

Vid regn hålls framförandet i Helsingfors stadsmuseums aula på Alexandersgatan 16.

Evenemanget har fritt inträde. Välkommen!

--

Tiia Hämäläinen är en danskonstnär från Helsingfors. Hon utexaminerades som magister i danskonst från Teaterhögskolan år 2005 och som danspedagog (YH) från Kuopio år 2003. Hämäläinen har arbetat mångsidigt inom dansen som dansare, lärare, utbildare och koreograf i olika slags kontexter. Förutom sitt eget konstnärliga arbete verkar hon som dansare i dansteatern Sivuun Ensemble samt lärare i balett och modern dans vid Helsingin tanssiopisto. I sina verk dyker Hämäläinen in i det dialogiska i dans, bild, text och ljud samt funderar över växlingen mellan rörelse och stillastående, att vara i stunden.

Marika Hyvärinen är en ljud- och tonkonstnär boende i Vanda, som utexaminerades som magister i musikvetenskap från Sibeliusakademin år 2015. Hyvärinen gör ljudkonst, arrangemang, tonsättningar och installationer, deltar i videokonstprojekt samt performanser och lär ut musik som frilans. Hyvärinen är intresserad av att fluffa upp och missbruka musikens lager samt bearbeta sköra och försvinnande ljud med hjälp av olika slags medier.

Se också: Diktdansverkstaden Runo liikuttaa fredagen 26.8. på Villa Hagasund

Bild: Ivar Helander 1927 / Helsingfors stadsmuseum

Stäng