Foto Ville Hyvönen

Two Phone Calls

Terrassgatan 11, 00530 Helsingfors

Two Phone Calls utgår från två betydande telefonsamtal i vår närhistoria.

Föreställningen Two Phone Calls utgår från två betydande telefonsamtal i vår närhistoria. Det första telefonsamtalet var från oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj i december 2020. Han låtsades vara en agent inom den ryska säkerhetstjänsten FSB och lyckades få fram information om sitt eget förgiftningsförsök av en ”kollega”. USA:s dåvarande president Donald Trump ringde det andra telefonsamtalet månaden därpå. Han ringde upp en myndighetsperson i delstaten Georgia och försökte övertala personen att få fram fler röster för Trump i presidentvalet.

På scenen förvandlar skådespelarna Outi Condit och Iida-Maria Lindstedt den välbekanta telefonluren till ett redskap för snedvriden maktutövning, men också till ett redskap för att avslöja sådan maktutövning. Stormaktspolitiken avslöjar sitt fula ansikte med myndigheternas egna ord, och telefonen blir ett vapen. 

I föreställningen, som är regisserad och arrangerad av Tuomo Rämö, får tragiken sällskap av det komiska. ”Och en annan sak, döda människor. Döda människor röstade, och jag tror att de var närmare 5 000 stycken”, sa Trump under samtalet.

Regi och dramaturgi: Tuomo Rämö
Skådespelare: Outi Condit och Iida-Maria Lindstedt
Ljusdesign och video: Ville Hyvönen
Ljuddesign: Ilkka Tolonen
Originalkoncept: Esther Dyson

Stäng