Foto Helsingin kaupunginmuseo

Utställning: Barnens stad

Alexandersgatan 16-18, 00170 Helsingfors
Barnens stad

Helsingfors förflutna genom lekar och gemensamma aktiviteter

Vid Senatstorgets hörn i Helsingfors äldsta kvarter finns det blågrå Sederholmska huset som blev färdigt 1757. Det är det äldsta huset i Helsingfors. Där finns som en del av Helsingfors stadsmuseum Barnens stad för de minsta stadsborna. I Barnens stad kan barn i lekåldern och deras följeslagare bekanta sig med Helsingfors historia genom att själva experimentera och prova gemensamma aktiviteter.

I Barnens stad kan man hoppa upp på en hästvagn eller styra en båt i 1700-talets anda. För de minsta museigästerna finns en egen hörna där man kan leka, läsa och vila. I mormors hem får man undersöka vardagsföremål från 1970-talet och titta på den tidens favoritprogram på TV. Under veckosluten är mormor eller morfar hemma i mormors hem. I folkskoleklassrummet från 1930-talet kan man gott föreställa sig en lärare med sträng uppsyn och pekpinne.

Det finns mycket att titta på. I vitrinerna kan man se favoritleksaker från olika tidsperioder, allt från småponnyer till mutantsköldpaddor och Star Wars-figurer. I handelsboden från 1700-talet i Sederholmska huset kan man leka butik. I teatern finns det handdockor samt roliga rollkläder och rollkort. Man kan praktisera sina skrivkunskaper med hjälp av gammaldags redskap, som en skolbänk med sand eller griffeltavla, och leka med bilar eller inreda ett stort dockhus enligt eget tycke.

I Barnens stad får man röra allt som står framme. I Barnens stad ansvarar föräldrarna eller en annan följeslagare för barnen.

Välkommen att genom lek bekanta dig med Helsingfors historia!

Kolla öppetider här https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sv/kontaktinformation/ 

Guidningarna (över 4-åringar):

Ett skepp kommer lastat: https://www.kultus.fi/sv/event/kultus:af5qxisqnq?text=lasten+kaupunki&returnPath=%2Fsearch  

Gammaldags lektion: https://www.kultus.fi/sv/event/kultus:af5dfncfim?text=lasten+kaupunki&returnPath=%2Fsearch  

Stäng