Klubb Ankdamm: Va vet nån jävel i Österbotten om kärleken?

Mosaiktorget 2, 00980 Helsingfors
Nordhuset

Strax före Alla hjärtans dag förenar fem artister från olika konstformer sina krafter – Alfred Backa, Rosanna Fellman, Anna-Sofia Nylund, Johanna Holmström & Månskensbonden – i kärleken till konsten.

Strax före Alla hjärtans dag förenar fem artister från olika konstformer sina krafter – Alfred Backa, Rosanna Fellman, Anna-Sofia Nylund, Johanna Holmström & Månskensbonden – i kärleken till konsten.

Kom alla, kom envar och upplev komiker Alfred Backas bitska humor, poeten Rosanna Fellmans systemkritiska estradpoesi, multikonstnär Anna-Sofia Nylunds överraskande performans, författare Johanna Holmströms uppläsningsextravaganza samt som avslutning på en underbar afton Månskensbonden med helt ny musik. Det blir en helkvällsföreställning där vad som helst kan hända.

Möt mannen som har roastat snart sagt varje finlandssvensk mediepersonlighet och politiker. Får vi presentera den lågmälda humorns inkarnation, Alfred Backa.

”Jag har hållit på med komedi i olika former i snart tjugo år. Jag älskar att ge mig på sånt som är heligt och sånt som är tråkigt, både i musik och standup. Sedan har jag också skrivit två böcker, en om Finlands hundraåriga historia och en om hurudana finlandssvenskarna är till lynne och ras. Jag är väl helt enkelt en sådan komiker som inte är till för alla, men extra mycket för dem jag är till för.”

Den här poeten befinner sig på spektret, nämligen någonstans mitt emellan underbar och fantastisk. Jeppis egen ros: Rosanna Fellman

Rosanna är estradpoet och författare uppvuxen i Jeppis. Hennes poesi är påverkad av punk och politik. När hon inte skriver jobbar hon som erfarenhetsexpert för Finlands Autismförbund, och koordinator för Bokens hus i Åbo. Med Rosanna på scenen kan allt gå rätt eller också bara fel – men på rätt sätt.

Jeppis suger. Det vet ingen mera än filmskaparen och bildkonstnären Anna Sofia-Nylund som är född och uppvuxen där. För att bevisa sin tes har hon till och med gjort en dokumentär om sin kära hemort med just precis det namnet.

I performansen ”Algoritmen av en Småstadsbo” undersöker Nylund vem och vad det är som utformar en riktig Jeppisbo. Häng med så får du svar på det du alltid har undrat: hur ska du identifiera en genuin jeppisbo? Vem vet, kanske ser du dig själv?

Efter Österbotten drar showen vidare till Nyland. Häng med och träffa bland andra Johanna Holmström som bjuder på ett nytt uppläsningsformat i samarbete med Ludvig Allen.

"Vi har skapat ett eteriskt och lite kusligt ljudlandskap där en berättelse växer fram med hjälp av texterna. Det är lite The Haunting of Hill House och lite The Others, och så är jag också inspirerad av platsen där jag bor. Jag har velat testa något nytt för jag är rastlös och blir enkelt uttråkad, också med mig själv."

Kyro älv, Österbottens Mississippi, rinner från Seinäjoki ut i Östersjön genom den lilla byn Kvevlax, strax norr om Vasa. Det var där – i gränslandet mellan landsbygd och stad, finskt och svenskt och religiöst och sekulärt – som Månskensbonden växte upp bland mopeder, bönehus och indiemusik.

Hösten 2022 kom Månskensbondens andra fullängdsalbum Nånstans längs en bortglömd breddgrad. Med sånger uppgrävda ur myllan sjunger Månskensbonden om att försöka balansera på två tektoniska plattor samtidigt som världen skakar och förändras utan att bry sig om.

Klubb-kväll, A-rättigheter, Café Pokkari svarar för serveringen, dörrarna öppnas kl. 17.30.
Längd ca 2h inkl. paus.
Bilj. à 20/15 € via Lippu.fi eller vid dörren från kl. 16.30.