Esplanadparken

Eteläesplanadi-Pohjoisesplanadi, 00170 Helsinki

Den älskade Esplanaden, allmänt kallad Espan eller Espen, är Finlands mest kända park och Helsingfors gröna hjärta. Hit går man för att visa upp sig, vistas, lyssna på musik, se på föreställningar och njuta av picknick. Parkområdet skisserades av Helsingfors huvudarkitekt Carl Ludvig Engel. Parkens formspråk är en arkitektonisk stil med raka trädalléer och planteringar. Lindraderna som omger parken på två sidor bildar ett salaktigt utrymme.

I parkändan som gränsar mot Salutorget finns en av de historiska restaurangerna i Helsingfors, restaurang Kapellet (Kappeli), som ritades av arkitekt Hampus Dahlström (1829-1882) och byggdes 1867. Mitt emot restaurangen ligger Esplanadestraden där man kan lyssna på musik huvudsakligen från valborg till slutet av augusti. På båda sidor om estraden finns en vattenbassäng som pryds av förtjusande statyer, skapade av skulptör Viktor Jansson (1886-1958). Den ena heter "Vattennymfer"; här leker två sjöjungfrur med fiskar. Den andra statyn heter "Hejsan" och där leker en liten pojke med en fisk.

Mitt i parken står Finlands nationalskald Johan Ludvig Runebergs (1804-1877) staty. Statyn av Runeberg var det första offentliga monumentet i Helsingfors och den formgavs av skaldens son, skulptör Walter Runeberg (1838-1920).

Vid Runebergsesplanaden står också parkens fyra historiska kiosker. Kioskerna mot Södra esplanaden är av trä, i så kallad snickarstil och rikt dekorerade, från 1893 och 1909. De så kallade trådrullekioskerna mot Norra esplanaden är i ren funkisstil.

Parkändan mot Mannerheimvägen domineras av restaurang Teatteri och Svenska Teatern, ofta även kallad Svenskan. I skuggan av de gamla träden finns två minnesmärken, sagofarbror Zacharias Topelius (1818-1898) minnesmärke, samt snett bakom Topelius, statyn över den älskade klassikern inom finsk lyrik, Eino Leino (1878-1926).