Kauppatori

Eteläranta, 00170 Helsinki

Kauppatori on Helsingin kansainvälisin ja tunnetuin tori. Se sijaitsee Eteläsatamassa Esplanadin puiston päässä. Kojuissa myydään perinteisten toriherkkujen lisäksi myös käsitöitä ja matkamuistoja. Lämmitettyyn telttakahvioon voi pistäytyä kuumalle kahville vaikka keskellä paukkuvia pakkasia. Lokakuun ensimmäisellä viikolla Kauppatorilla järjestetään perinteiset silakkamarkkinat, joiden historia juontaa juurensa 1700-luvulle asti. Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimmista yleisötapahtumista

Torilta lähtee lautta Suomenlinnaan ympäri vuoden. Kesäaikaan torilta pääsee myös mm. lautalla Korkeasaareen, Helsingin saariston sightseeing-risteilyille sekä merimatkalle Porvooseen.

Keskellä Kauppatoria on Keisarinnankivi, Helsingin vanhin julkinen muistomerkki, joka pystytettiin vuonna 1835 Nikolai I:n puolison keisarinna Aleksandran ensimmäisen Helsingin-vierailun muistoksi.

Torin länsipäässä, lähellä Esplanadin puistoa, on Ville Vallgrenin veistämä suihkulähde Havis Amanda (1908), joka on yksi Helsingin tunnetuimpia veistoksia.