Lasipalatsi

Mannerheimintie 22-24, 00100 Helsinki

Modernin funktionalistinen Lasipalatsi valmistui vuonna 1936. Lasipalatsin suunnittelijoina toimivat silloin vielä uransa alussa olleet arkkitehtiopiskelijat Viljo Revell, Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki. Rakennus edusti puhdasta funktionalismia parhaimmillaan: elokuvasali lämpiöineen, ravintolasali eteis- ja kahvilatiloineen, talvipuutarha, liiketilat ja isot lasipinnat olivat aikansa nähtävyys.

Vuosien varrella aikoinaan vain tilapäiseksi aiottu rakennus rappeutui kunnes se peruskorjattiin alkuperäiseen 30-luvun loistoonsa vuonna 1998. Syksyllä 2013 Föreningen Konstsamfundet ehdotti Helsingin kaupungille uuden taidemuseon rakentamista Lasipalatsiin ja Lasipalatsin aukiolle. Amos Rexin museon rakennustyöt ja Lasipalatsin peruskorjaustyöt alkoivat tammikuussa 2016.

Syksyllä 2018 avattu Amos Rex on taiteen ja kaupunkikulttuurin kohtaamispaikka, joka koostuu uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhasta, vuonna 1936 rakennetusta Lasipalatsista ja elokuvateatteri Bio Rexistä, sekä Lasipalatsin aukiolla näyttelytilan kattona kumpuilevasta tapahtuma-aukiosta.

Rakennuksessa toimii myös mm. Ravintola Lasipalatsi ja Café Lasipalatsi.