Helsingin parhaat vegaanipaikat
Helsinki on viime vuosina noussut kiinnostavaksi ruokakaupungiksi vegaaneille ja tarjolla on kunnianhimoisia fine dining -elämyksiä, rentoja kahviloita, kansainvälisiä makuja ja katuruokaa. Täysin vegaanisiakin ravintoloita ja kahviloita löytyy useita, mutta ilahduttavasti suurin osa kaupungin ruokapaikoista huomioi vegaanit valmistamalla kasvisruuat täysin vegaanisina.
Created
| 4 min read
Grön
Harvan kaupungin Michelin-tähti -ravintoloissa tarjotaan niin kunnianhimoisia vegaanisia maistelumenuja, kuin Helsingissä. Suoraan luonnosta inspiraationsa ammentava Grön on ehdottomasti koko Suomen parhaita fine dining -ravintoloita, jonka myös vegaanisena saatavilla oleva menu on laatuunsa nähden edelleen varsin kohtuuhintainen. Grön on alusta asti ollut tunnettu intohimoisesta villiyrttien ja kasvisten käytöstä ja rohkeista maanläheisistä sesongin mukaisista makumaailmoista, joten ravintolan vegaanisiin annoksiin suhtaudutaan takuuvarmasti samalla luovalla ja kunnianhimoisella otteella. Grönin rakkaudella hiotut annokset ovat päälle päin usein yksinkertaisen kauniita ja esteettisesti koottuja, mutta pinnan alla täyteläisiä makupommeja, joissa kaikki komponentit tukevat toisiaan. Suurin osa raaka-aineista tulee lähialueilta ja jopa sitruunaruoho ja inkivääri ovat kotimaisia. Michelin-tähden lisäksi Grönilla on kestävästä ja ympäristöystävällisesti toiminnasta kertova Michelin Green Star. Pieni, intiimi ja sopivan hämyisä ravintolatila yhdistettynä kiireettömään ja luontevaan palveluun, soveltuu erinomaisesti tunnelmalliselle illalliselle. Grön onkin Helsingin rennoimpia fine dining -ravintoloita ja mahdollisesti maailman ainoa Michelin-tähti -ravintola, jossa tähtiplakaatin paikka on ronskisti vessassa.
The Room
Pohjois-Irakin kurdialueelta kotoisin olevan Kozeen Shiwanin kokin ura alkoi monen maahanmuuttajan tavoin yksinkertaisessa kebab-pizzariassa, mutta vuosien työn, monen mutkan sekä lukuisten pop-up -ravintolakokeilujen jälkeen Shivanin omaa nimeään kantava ravintola The Room sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2024 historiallisen nopeasti vain viisi kuukautta avaamisen jälkeen.
The Room on enemmän kuin pelkkä illallinen, sillä ravintola on kuin teatraalisesti orkestroitu show, joka kutoutuu annos annokselta Shivanin elämäntarinan ympärille eksentrisen kultahampaisen showmiehen viihdyttäessä marmoripöydän ääreen syömään kerääntynyttä yleisöään tarinoilla ja taikatempuilla. Hämärä valaistus yhdistettynä esoteeriseen taustamusiikkiin tarjoavat Shivanille areenan, jolla hän esiintyy kuin salamavalojen loisteessa paistatteleva rokkitähti ja samaa bling blingiä sisältävät luovat annokset, joissa ei säästellä kultaa, kimalletta, savua ja kukkien terälehtiä.
Myös vegaanisena saatavilla oleva menu yhdistelee Lähi-idän ruokakulttuureita suomalaisiin raaka-aineisiin ja vaikutteisiin; kultaiset perunat tarjotaan mangoisen ambakastikkeen ja savustetusta osterivinokkaasta valmistettu “kebab” taas tarjoillaan savustetulla katajavoilla. Shivan haluaa The Roomin olevan kokonaisvaltainen taide-elämys kaikille aisteille, joten illalliseen kannattaa suhtautua ruuan ympärille rakennettuna showna.
Magu
Täysin vegaanisen illalliskokemuksen on Helsingissä pisimpään tarjonnut Magu, jonka kausittain vaihtuvat teemoitetut maistelumenut ovat paitsi kokeellisia, myös täysin kasvipohjaisia. Parsa saatetaan tarjoilla nokkos-tryffelijäätelön kanssa tai tofu annoksessa olla mukana omena-kimchiä ja fermentoitua tomaattia. Juomapuolella on panostettu erityisesti alkoholittomiin juomiin, ja ravintolan omat sekoitukset, kuten kurpitsa-sour ja punajuuri-metsämarja -mocktail ovat vähintäänkin mielenkiintoisia. Mutta toki myös vegaanisia natural-viinejä on tarjolla. Magussa raaka-aineet hankitaan niiden luonnostaan parhaall kasvukaudella, ja Erityisesti syömään kannattaa suunnata syksyllä umamisen sienimenun aikaan. Hämyisä valaistus ja sisustus katosta roikkuvine kasveineen ja pikkelöityviä ja fermentoituvia kasviksia täynnä olevine lasipurkkeineen on kotoisa ja tunnelmallinen.
Plein
Entinen lihakauppa ei kuulosta ilmiselvimmältä paikalta nauttia erinomaisesta vegaaniruuasta, mutta niin vain gentrifikaatio on tuonut taloon tunnelmallisen korttelibistron trendikkäällä Vallilan alueella ja lihakaupasta on jäljellä enää upea kaakelilattia. Vegaaninen 4-5 ruokalajin menu on saatavilla erikseen pyytämällä ja jos ei sekaanien herkuttelut viereisessä pöydässä eivät haittaa, saa Pleinistä innovatiivisia, luonteikkaita ja huolella mietittyjä annoksia yhdellä kaupungin parhaista hinta-laatusuhteista. Siitä todisteena myös Bib Gourmand -maininta Michelin-oppaassa. Plein on myös erikoistunut biodynaamisesti viljeltyihin, luomu- ja natural-viineihin, joten myös viinipaketti kannattaa ehdottomasti ottaa illallisen kylkeen. Tunnelmallisessa ravintolassa ilta venähtää helposti pidemmäksikin.
Yes Yes Yes
Yes Yes Yes oli avautuessaan Helsingin ensimmäinen ainoastaan kasvisruokaa tarjoava ravintola, joka ei tehnyt numeroa kasviskeskeisyydestään. Trendikkäistä ravintoloistaan tunnettujen Richard McCormickin yhteistyö kasvisruokakirjailija Alex Niemisen kanssa on ollut hedelmällistä ja ravintola hyvin suosittu avauspäivästään lähtien. Eikä syyttä; paikka on tyylikäs, mutta rento ja lista täynnä herkullisen näköisiä jaettavia annoksia, joita ei ole eroteltu pää-, alku- tai jälkiruokiin. Halloumi-ranskalaisia metsämarjoilla, sitruunajugurtti-kastikkeella ja za’atarilla maustettuna tai punajuurta gorgonzolan, endiivien, omenan ja sellerin sekä saksanpähkinöiden kanssa. Spontaaniin baarisyömiseen rohkaisee pitkä baaritiski, jolla on paikat 30 asiakkaalle ja monet nuorista asiakkaista tilaavatkin värikkäitä cocktaileja ja mocktaileja.
Thai Vegan Kitchen
Lapinlahdenkadulta Kampista löytyy yksi kaupungin suosituimmista aasialaisista vegaaniravintoloista. Nimensä mukaisesti Thai Vegan Kitchen pohjaa thai-keittiön klassikoiden vegaanisiin versioihin, mutta ammentaa vaikutteita myös muualta Kaakkois-Aasiasta Vietnamia, Kiinaa ja Indonesiaa myöten. Kookosmaito-curryihin voi valita mieleisensä vege-proteiinin ja myös erilaiset stir fry:t, laabit ja nuudelikeitot ovat maukkaita. Pieneen ravintolaan tullaan ystävällisen ja lämminhenkisen palvelun vuoksi kauempaakin ja sarjakuvahenkiset eläinmaalaukset seinillä takaavat, että perheen pienimmätkin viihtyvät.
Kahvila rakastan
Hakasalmen museohuvilan piharakennuksesta löytyvä Kahvila rakastan on karjalaiset juuret omaavien äidin ja tytärten yhteinen perheyritys, jonka kaikki herkut ovat täysin kasvipohjaisia. Erityiskiitosta ovat keränneet paikan päällä leivottavat aidot täysrukiiset karjalanpiirakat, joissa ei perinteiseen tyyliin ole täytteenä riisipuuroa, vaan ryynejä tai perunamuusia. Paikan päällä piirakoita voi kokeilla vegaanisen “munavoin” lisäksi myös esimerkiksi suolakurkulla ja siirapilla tai Cavi-artin merilevä-kaviaarilla. Myös itse leivotut kakut ja korvapuustit ovat erittäin suositeltavia ja vegaanisia keittoja ja uuniruokia saa lounasaikaan paitsi arkisin, myös viikonloppuisin. Kahvilakokemuksen kruunaa Rakastanin vegaanisten viinien, mocktailien ja cocktailien valikoima.
Banu Cafe
Iranilaista alkuperää olevan parivaljakon kahvila Jätkäsaaressa on vegaanien keskuudessa tunnettu erityisesti kehutusta viikonloppubrunssistaan, jolloin pienen kahvilan pöydät notkuvat rakkaudella tehdystä kotiruuasta, jossa maistuvat niin persialaiset kuin laajemminkin Lähi-Idän maut. Myös kahvivalikoima on erinomainen ja Banu Cafesta ei ehdottomasti kannata lähteä maistamatta pistaasikakkua.
Lohtu
Hakaniemen perinteisen kauppahallin toisen kerroksen käsityöläismyymälöiden keskeltä löytyy kasvisruualle omistautunut Ravintola Lohtu. Päivittäin vaihtuvat lounasannokset ovat kotiruokahengessä valmistettuja terveellisiä ja maittavia annoksia, joissa maistuvat maut milloin Suomesta tai Välimereltä milloin Lähi-Idästä tai Aasiasta. Varmaa on, että värikkäissä annoksissa makuja on paljon, samoin kasviksia ja yrttejä. Home cooking, soul food ja comfort food, niinkuin Amerikan serkku sanoisi.
Plants by us
Jos kaipaat nopeaa, mutta terveellistä pikaruokaa keskustassa, on Plants by us Forumin kauppakeskuksessa erinomainen valinta kevyelle, mutta herkulliselle lounaalle tai välipalalle. Erityisesti kehuja keräävät runsaat voileivät, joissa cashew-juusto ja avokado saavat seurakseen välillä pestoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja, välillä taas omenaa ja pikkelöityä punasipulia. Myös tuoreista hedelmistä ja marjoista tehdyt smoothiet ja mehut ovat suositeltavia.