Valokuva Ehrensvärd-seura

Opastettu yleisökierros suomeksi kesäkaudella

Suomenlinna C 74, 00190 Helsinki
Järjestäjä: Ehrensvärd-seura/ Suomenlinna
Kesto: 1 tuntia
Hinta: 5 - 14 €

Vuonna 1748 käynnistyivät pikkuruisen Helsingin kaupungin edustalla työt, joista alkoi Viaporin historia. Tähän jo 270 vuotta jatkuneeseen tarinaan tutustuu parhaiten opastetulla kierroksella. Kuudelle saarelle rakennettu bastionilinnoitus palveli Ruotsin Saaristolaivaston tukikohtana, jonka tarpeisiin rakennettiin myös suuri kuivatelakka. Ruotsin ajan lopulla alkuvuosien karusta rakennustyömaasta oli jo kuoriutunut yksi tuolloisen Suomen alueen suurimpia ja vilkkaimpia asutuskeskittymiä.

Linnoituksen venäläinen kausi käynnistyi Suomen sodan aikana, aikalaisia kummastuttaneen ja kauan keskustelua ja kysymyksiä herättäneen linnoituksen antautumisen myötä vuonna 1808. Venäläinen kausi kesti 110 vuotta, ja jätti perinnöksi mm. lukuisia kasarmirakennuksia sekä linnoitussaarten lounaispuolelle rakennetut vallit pattereineen - kauppiaskorttelin marketenttien kuuluisia sukuja ja Krimin sodan kokemuksia ja tarinoita unohtamatta.

Linnoituksen suomalainen kausi puolestaan käynnistyi keväällä 1918 Suomen sisällissodan tummassa varjossa. Sittemmin linnoitussaarista muodostui elävä varuskuntayhteisö ja ainutlaatuinen kulttuuriperintökohde. Tänä päivänä se on suosittu nähtävyys, jossa vierailee vuosittain yli miljoona kävijää.

Linnoitusalueella toteutettavalla kävelykierroksella kuullaan linnoituksen mielenkiintoisesta historiasta ja nykypäivästä. Kierroksella tutustutaan päänähtävyyksiin kuten suureen linnanpihaan ja aikoinaan maailman suurimpaan kuivatelakkaan. Opastus sisältää myös ilmaisen sisäänpääsyn Ehrensvärd-museoon museon aukioloaikana.

Aikataulu:
Opastettuja kierroksia järjestetään vuoden 2024 kesällä suomeksi:

1.6. - 30.6. päivittäin klo 14:00 (EI juhannuksena)

1.7. - 31.7. päivittäin klo 11:00 (Tykit ja tunnelit -kierros, kesto n. 1,5 h) ja klo 14:30 (peruskierros)

1.8. - 31.8. päivittäin klo 14:00

Kierrokset alkavat Suomenlinna Museolta ja kestävät noin tunnin.