Valokuva Pohjoismainen kulttuuripiste

Äänestyslippu - The Ballot

Kaisaniemenkatu 9, 00100 Helsinki
Pohjoismainen kulttuuripiste

Äänestyslippu - The Ballot, Piece of Paper or Tool of Power

Äänestyslippu - The Ballot, Piece of Paper or Tool of Power

 

Pohjoismaisen kulttuuripisteen näyttelyssä tarkastelun kohteena on demokratian minimalistinen lähdekoodi: äänestyslippu. Näyttely luo katsauksen äänestyslippuun ja sen taustalla oleviin vaalilakeihin, joita tämä vaatimaton paperinpala ilmentää käsinkosketeltavassa muodossa. Näyttely seuraa äänestyslipun kehityskaarta Suomessa, muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Liettuassa esittelemällä 60 esimerkkiä vuosilta 1856-2021.

Suomalaisen äänestyslipun evoluutio alkoi vuonna 1906 säädetystä ja yhdestä maailman edistyksellisimmistä vaalilaeista, jonka myötä otettiin käyttöön ylisuuret, lakanoiksi kutsutut vaaliliput. Vuodesta 1945 alkaen Suomessa siirryttiin yhteen maailman pienimmistä äänestyslipuista, ja tämä niin sanottu miniatyyrilippu on edelleen käytössä. 

The Ballot on näyttely, jossa kävijä voi tutustua demokratian kehitykseen pienen, mutta erittäin merkittävän objektin kautta. Miksi äänestyslippu näyttää siltä, miltä se näyttää? Kuka oikeastaan suunnitteli sen? Miksi eri maissa on niin erilaiset äänestysliput, vaikka poliittiset järjestelmät ovat samankaltaisia? Miten äänestysliput heijastavat poliittisia suuntauksia ja tapahtumia aikojen saatossa? Entä onko nykyinen äänestyslippu muotoilultaan paras mahdollinen, vai onko siinä parantamisen varaa?

 

Pohjoismainen kulttuuripiste

16.3.-5.4.2023, ti-to klo 12-19, pe klo 12-16

Vapaa pääsy