Aikamatka Sortavalaan

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Aikamatka Sortavalaan -näyttely vie mukanaan Karjalan Sortavalaan, joka luovutettiin Neuvostoliitolle sotien seurauksena 1944.

Aikamatka Sortavalaan -näyttely vie mukanaan Karjalan Sortavalaan, joka luovutettiin Neuvostoliitolle sotien seurauksena 1944.

Millainen tuo kaupunki ympäristöineen oli osana Suomea? Pääsemme tutustumaan 1900-luvun alkupuolen valokuvien ja postikorttien kautta Sortavalan hienoon arkkitehtuuriin, upeisiin Laatokan maisemiin ja kaupunkilaisten elämään. Esillä on myös yksityishenkilöiden lainaamista evakkoesineistä koottu installaatio sekä arkistoaineistoa.

Sortavalan kaupunki sijaitsee Laatokan pohjoisrannalla, ja ennen sotia sitä ympäröi laaja maalaiskunta. Suomalaisajalla Sortavala oli alueensa tärkein kulttuurin, sivistyksen, liike-elämän, teollisuuden ja yhdistystoiminnan keskus, jonka vaikutukset heijastuivat koko Suomen alueelle. Sinne kehittyi omaleimainen identiteetti, jossa idän ja lännen kulttuuripiirteet rikastuttivat toisiaan ja uskontokunnat elivät sovussa rinnakkain.

Stoan Parvigalleriassa on samaan aikaan esillä valokuvaaja Kari Haklin valokuvia Sortavalasta vuodelta 2019. Kuvat kertovat vaikuttavasti, millaiseksi kaupunki on kehittynyt suomalaisajan jälkeen.

Näyttelyn järjestää Sortavala-seura ry ja se juhlistaa seuran 70-vuotisjuhlavuotta. https://www.sortavala-seura.fi

Tuottaja: Tuula Roitto, Sortavala-seura ry:n hallitus
Näyttely- ja graafinen suunnittelu: Annika Roitto
Valokuvat ja postikortit: Tuula Roiton kokoelmat, Kari Nissisen valokuva- ja postikorttikokoelma, Sortavala-seura
Parvigallerian valokuvat: Kari Hakli
Kiitokset: Sortavala-säätiö, joka on tukenut näyttelyn toteuttamista taloudellisesti, näyttelyyn aineistoa lainanneet yksityishenkilöt, Stoa, joka tarjosi näyttelytilan.