Valokuva Photo: Jussi Tiainen.

Anna Retulainen: Perhospuutarha

Bulevardi 10, 00120 Helsinki
Helsinki Contemporary

Anna Retulaisen uudet maalaukset tarjoavat sukelluksen hyönteisille pyhitettyyn puutarhaan.

Anna Retulaisen uudet maalaukset tarjoavat sukelluksen hyönteisille pyhitettyyn puutarhaan.

Anna Retulainen on viidentoista vuoden ajan rakentanut puutarhaa, joka on tärkeä osa hänen maalaustaidettaan. Puutarha itsessään on yksi tämän näyttelyn teoksista. 

Retulaisen puutarha ja sinne valitut kasvit ovat olemassa ensisijaisesti hyönteisiä varten. Hyönteiskato on suuri huolenaihe, jota hän käsittelee teoksissaan maalauksen keinoin ja kauneuden kautta.

Maalaus ja puutarhanhoito ovat Retulaisella jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Hänen maalauksensa eivät kuvaa puutarhan kasveja; näyttelyn maalaukset ovat suunnitelmia seuraavan vuoden puutarhaan. Toisaalta puutarhaa myös rakennetaan maalaamista ajatellen. 

Retulainen pyrkii puuttumaan mahdollisimman vähän puutarhansa kasvien luonnolliseen elämään. Taiteilijan suhde puutarhaan, sen kasveihin, puihin ja hyönteisiin on yksinkertainen: ihminen on täällä vain käymässä.

Anna Retulainen (s. 1969) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Berliinissä. Hänen maalauksiaan on esitetty näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla 1990-luvulta lähtien, ja hänen teoksiaan on kaikissa merkittävimmissä suomalaisissa taidekokoelmissa. Retulainen on maalannut puutarhoja yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Perhospuutarha on taiteilijan seitsemäs yksityisnäyttely Helsinki Contemporaryssa.

 

Helsinki Contemporary

9.8.-8.9.2024

Vapaa pääsy