Aurora’s Sunrise – DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Auroran matka kulkee Armenian kansanmurhan kauheuksien keskeltä Hollywoodin parrasvalojen loisteeseen.

Auroran matka kulkee Armenian kansanmurhan kauheuksien keskeltä Hollywoodin parrasvalojen loisteeseen.

Ensimmäisen maailmansodan riehuessa maailmalla Syyrian aavikon kuumuudessa marssii kodeistaan karkotettuja ihmismassoja kohti varmaa kuolemaa. Heidän joukossaan on teini-ikäinen tyttö, joka kidnapataan orjakauppaan myytäväksi. Kaupanteon tiimellyksessä hänen käsiinsä kuitenkin luotetaan hevonen, jolla hän pakenee.

Aurora’s Sunrise on unenomaisen animaation, Auction of Souls -elokuvasta (1919) jäljellä olevien katkelmien ja päähenkilön haastattelutallenteiden avulla kerrottu sankaritarina 14-vuotiaasta tytöstä, joka menetti kaiken, mutta selviytyi rohkeutensa ja neuvokkuutensa ansiosta.

Aurora pakenee Georgiaan ja sieltä Oslon kautta laivalla Amerikkaan. Siellä hän jakaa tarinansa toimittajille ja hänestä tulee mediasensaatio. Pian jokainen haluaa palasen hänestä välittämättä siitä, mitä seurauksia sillä on traumatisoituneelle nuorelle naiselle.

Kansanmurhan tapahtumia kuvaava Auction of Souls oli aikansa menestyselokuva Hollywoodissa. Pääroolia, itseään, elokuvassa esitti Arshaluys ”Aurora” Mardiganian, ja siksi hänen tarinansa on vertaansa vailla. Elokuvalla kerättiin varoja kansanmurhan uhreille. 1920-luvulla sen kopiot kuitenkin ”hävisivät” poliittisen tilanteen muututtua maailmassa. Filmit löydettiin 1994, hieman Auroran kuoleman jälkeen, ja niistä saatiin pelastettua 18 minuuttia alkuperäisestä elokuvasta.

Inna Sahakyanin dokumentin tarina on niin uskomaton, että sitä katsoessa saattaa unohtaa katsovansa tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa. Totuus voi kuitenkin olla tarua ihmeellisempää (ja kamalampaa).

Vilma-Lotta Mustonen

Kieli: armenia, englanti, saksa, kurdi, turkki
Tekstitys: englanti
Kesto: 96 min
Ikäraja: K12
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Armenia, Saksa, Liettua

Ohjaaja: Inna Sahakyan
Tuottaja: Vardan Hovhannisyan, Christian Beetz, Justė Michailinaitė, Kęstutis Drazdauskas, Eric Esrailian
Tuotantoyhtiö: Bars Media, ARTBOX laisvalaikio klubas, gebrueder beetz filmproduktion
Levitysyhtiö: CAT&Docs
Käsikirjoitus: Inna Sahakyan, Kerstin Meyer-Beetz, Peter Liakhov
Leikkaus: Ruben Ghazaryan
Kuvaaja: Vardan Brutyan
Musiikki: Christine Aufderhaar
Äänisuunnittelu: Tigran Kuzikyan