Valokuva Zodiak (c) Øystein Grutle Haara / Carte Blanche

Birget; Ways to Deal, Ways to Heal

Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Tanssin talo

Birget; Ways to Deal, Ways to Heal on saamelaistaiteilijoiden Elle Sofe Saran ja Joar Nangon tanssiesitys

Birget; Ways to Deal, Ways to Heal on saamelaistaiteilijoiden Elle Sofe Saran ja Joar Nangon tanssiesitys, jonka esittää Norjan kansallinen nykytanssiryhmä Carte Blanche.
Esitys on vastine Norjan totuus- ja sovintokomissiolle, jonka tehtävänä on antaa ehdotuksia saamelaisten ja norjalaisten sovinnon edistämiseksi kesäkuun 2023 aikana.


Birget on saamelainen ilmaisu, joka kuvaa pärjäämistä tai selviytymistä muuttuvassa ympäristössä. Birgetin voimaannuttamana Sara, Nango ja Carte Blanche kannustavat yleisöä voittamaan pelkonsa käsitellä raskasta ja vaikeaa aihetta ja kutsuvat heidät riehakkaaseen esitykseen, joka kyseenalaistaa sosiaalisia ja poliittisia rajoja, rajoituksia sekä nykypäivän sovinnollista ilmapiiriä.


Esitysprosessi alkoi Guovdageaidnussa (Kautokeinossa), jossa Carte Blanchen tanssijat saivat kokea saamelaiskulttuurin, kaamoksen ja pohjoisen kylmyyden kehoissaan. Kohtaamisissaan saamelaisten kanssa tanssijat kuulivat henkilökohtaisia tarinoita valtion hyväksikäytöstä, ja näitä tarinoita tanssijat kantavat mukanaan lavalla. Myös lavastuksen materiaalit ja esineet on kerätty Finnmarkin tundralta.


Idea ja konsepti: Elle Sofe Sara & Joar Nango

Tanssijat: Adrian Barczak, Aslak Aune Nygård, Brecht Bovijn, Caroline Eckly, Dawid Lorenc, Gaspard Schmitt, Ihsaan de Banya, Mai Lisa Guinoo, Nadege Kubwayo, Noam Eidelman Shatil, Ole Martin Meland, Naomi Schouten, Manon Champion

 

Tanssin talo, Erkko-sali

9.9.2023 

19.00–20.00

Liput 15-42€ Zodiakista